Elfogadhatatlan ajánlatot tett Orbánnak a Quaestor-vezér

Quaestor, Tarsoly Csaba
Vágólapra másolva!
Volt kormányzati szintű egyeztetés a Quaestor-csoport megmentéséről Tarsoly Csabával - ismerte el az Origo kérdésére a nemzetgazdasági tárca. A március 10-i egyeztetésen a cégvezető "elfogadhatatlan" ajánlatot tett Orbán Gábor pénzügyekért felelős államtitkárnak, így nem állapodtak meg.
Vágólapra másolva!

Egy nappal Tarsoly Csaba segítségkérő levele után létrejött egy találkozó Tarsoly Csaba és a kormány képviselője között, ám azon elfogadhatatlan, "irreális" ajánlatot tett a cégvezető.

Március 10-én tárgyaltak Tarsollyal

Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár fogadta Tarsoly Csabát március 10-én - közölte az Origo érdeklődésére szerdán a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A tárcához azután fordultunk, hogy kedden nyilvánosságra került Orbán Viktor válasza, amelyet a kormányfő a tőle segítséget kérő Quaestor-vezérnek küldött.

Tarsoly Csaba a tárgyalás után alig több, mint két héttel, már előzetesben Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A válaszlevélben az állt: felveszik vele a kapcsolatot, hogy tárgyaljanak. A Quaestor pénzügyi problémái kapcsán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter államtitkárát, Orbán Gábort jelölte ki a tárgyalásokra - írta a tárca, és válaszukból kiderült, hogy a találkozót már aTarsoly-levél március 9-i megírásának másnapján megtartották.

Irreális ajánlat a Quaestor-vezértől

A találkozón az NGM közlése szerint Tarsoly Csaba ismertette a Quaestor helyzetét. Közölte, hogy súlyos finanszírozási problémái vannak, és nem tudja biztosítani a Quaestor által kibocsátott kötvények likviditását - ez amúgy egybecseng a levelében leírt helyzetjelentéssel.

A miniszterelnöknek küldött Tarsoly-levél Forrás: Origo

Tarsoly Csaba tett egy "irreális és elfogadhatatlan megoldási javaslatot", amiben az államra terhelte volna a kártalanítás teljes költségét - ismertette az ajánlatot a tárca. Közölték: ezért az államtitkár "egyáltalán nem értett egyet a javaslattal, a tárgyaláson megállapodás nem született."

Állami tőkeinjekciót várt

Mint arról az Origo is beszámolt, állami tőkeinjekciót kért az ügyfelek befektetése és persze a Quaestor-csoport megmentéséhez az azóta csalás gyanúja miatt előzetes letartóztatásban lévő cégvezető, Tarsoly Csaba a kormányfőtől. Az Orbán Viktornak írt levelet a kormány kedden hozta nyilvánosságra.

"További finanszírozásunk ellehetetlenült, annak folytatása felelőtlenség lenne" - írta a miniszterelnöknek a cégvezér, aki megnyugtatólag hozzátette, hogy a Quaestornál nincs "Buda-Cash-helyzet", mert a Quaestornál vezetett ügyfélszámlákon "ügyfeleink pénz- és értékpapírvagyona rendelkezésre áll".

Levelében Tarsoly Csaba szerinte előnyös alkut ajánlott Forrás: Origo

A Quaestor-csoportnak 300 milliárd forint értékű vagyona van - állította a levélben a cégvezér, megjegyezve, hogy mindezt egy zártkörű alapba tudná rendezni, ennek befektetési jegye pedig az államhoz kerülne. Magyarán mintegy elzálogosította volna a Quaestor-csoport vagyonát Tarsoly.

Kétmondatos választ küldött

A miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan kedden a Népszava kérésére kiadta azt a válaszlevelet, amelyet Orbán Viktor küldött a Quaestor-vezérnek. A miniszterelnök megbízásából kabinetfőnöke, Nagy János írt Tarsolynak, és tudatta, hogy a Varga Mihály által kijelölt tárgyalópartner, még aznap felveszi vele a kapcsolatot.

A Tarsoly Csabának küldött válasz - kattintásra nagyobb méretben nyílik! Forrás: nepszava.hu