Megoldást javasolt Orbán Viktornak a Quaestor vezetője

Quaestor, Tarsoly Csaba
Vágólapra másolva!
Tarsoly Csaba, a Quaestor tulajdonosa a brókercég problémáiról március 9-én tájékoztatta levélben a miniszterelnököt, akkor, amikor azokat a jegybank felé is jelezte – mondta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az ATV-ben. 
Vágólapra másolva!

Giró-Szász András a műsorban átadta Tarsoly Csaba Orbán Viktorhoz címzett levelét, ám annak részletes ismertetéséhez – szavai szerint felhatalmazás hiányában – nem járult hozzá. Elmondta: a kormányfő tizennégy nappal korábban, a február 25-ei kormányülésen rendelte el azt, hogy a minisztériumok nem tarthatják a forrásaikat brókerházaknál. Március 9-én Orbán Viktornak nem volt lehetősége intézkedni – tette hozzá.

Giró-Szász András nem olvashatta fel az Orbán Viktornak írt levelet Forrás: MTI/Soós Lajos

Az államtitkár visszautasította a bennfentes információkról szóló állításokat, és kijelentette: mindez alaptalan rágalom, amelyet politikai szándék vezérel.

Megoldást is javasolt

Giró-Szász András beszámolt arról is: Tarsoly Csaba a kétoldalas levél első oldalán tájékoztatja a brókercég helyzetéről a kormányfőt, míg a második oldalán megoldást javasol. Az államtitkár hangsúlyozta: Tarsoly Csaba ebben a levélben tájékoztatta először Orbán Viktort.

Tarsoly Csaba 30 napra került előzetes letartóztatásba Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A dokumentumban a Quaestor tulajdonosa jelezte, hogy öncsődöt kíván kezdeményezni, és hozzátette: a társaságnak 300 milliárd forintnyi értékű meglévő ingatlanjai és befektetései vannak. A levélben tudatta azt is: ezzel szerinte elkerülhető lenne 50 ezer ügyfél megkárosodása, és megőrizhető lenne mintegy 800 munkahely, valamint a pénz- és a tőkepiac iránti bizalom – derült ki a beszélgetésből.

Egyszerű életösztön

Korábban Orbán Viktor személyesen is cáfolta, hogy a kormánynak bármilyen bennfentes információi lettek volna a Quaestor közelgő csődjéről, annak ellenére, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium még éppen idejében mentette ki a pénzét a cégből. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egyszerű életösztönnek nevezte a történteket.

Orbán Viktor életösztöne jól működött Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Tarsoly előzetesben

Tarsoly Csabát és két társát vasárnap este harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, a Quaestor vezetőjének ügyvédje fellebbezett a döntés ellen.