Indul az első átalakított fogaskerekű

Vágólapra másolva!
Szombaton forgalomba áll a módosított fogaskerekű szerelvény, amelyen az eddigi 8 helyett már 16 kerékpárt lehet majd szállítani. Sikeres 30 napos utasforgalmi tesztüzem után a többi szerelvényt is átalakítják.  
Vágólapra másolva!

A Budapesti Közlekedési Központ közleményéből kiderül, hogy kerékpárt szállítani egy plusz vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével vagy kerékpárbérlettel lehet. A kerékpárbérletért annak is fizetnie kell, aki egyébként térítésmentesen utazhat a BKK járatain.

Duplaannyi biciklit lehet szállítani az átalakított fogaskerekűn Forrás: MTI/Lakatos Péter

Az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a kerékpározás a fővárosban, többszörösére nőtt a bringázók száma - írja a BKK. A fogaskerekű eddig 8 kerékpár szállítására alkalmas szakasza egyre kevésbé tudott megbirkózni a megnövekedett igényekkel.

Kulturált körülmények

A fogaskerekű belső tere Forrás: Origo

A beruházás fontos feladata volt, hogy egyenként rögzítve, kulturált körülmények között biztosítson lehetőséget a megnövekedett mennyiségű kerékpár szállítására. A BKK célja, hogy a kerékpáros közlekedés feltételeinek javításával egyre többen válasszák rövid városi utazásaikhoz a kétkerekűt, és a kerékpározás részaránya Budapesten 10%-ra növekedjen 2030-ig.

A fogaskerekű, vagy másnéven 60-as villamos a XII. kerület hegyvidéki részét – a Svábhegyet és a Széchenyi-hegyet – köti össze a Városmajorral.