Orbán Viktort is bevethetik Tapolcán

Orbán Viktor
Sopron, 2015. március 25. Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Sopronban, a városházán 2015. március 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Bár korábban arról voltak hírek, hogy a Fidesz–KDNP biztosra veszi a vereségét a tapolcai időközi országgyűlési választáson, most úgy tűnik az is elképzelhető, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is beszáll a kampányhajrába. Az Origo értesülése szerint a Jobbik támogatottsága zuhan a körzetben.
Vágólapra másolva!

Nem kizárt, hogy Orbán Viktor is beszáll a tapolcai kampány hajárjába – értesült az Origo fideszes forrásokból. Úgy tudjuk, hogy erről még nem született döntés a pártban, de folyamatosan alkalmazkodnak a változó erőviszonyokhoz. Mint ismert a veszprémi 3-as számú egyéni választókerületben április 12-én tartanak időközi országgyűlési választást.

Orbán Viktor is feltűnhet a tapolcai választókerületben Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Erősödött az MSZP

A körzetbeli erőviszonyokkal kapcsolatban forrásaink arról beszéltek, hogy Fenyvesi Zoltán, a Fidesz–KDNP jelöltjének a legfőbb kihívója nem a jobbikos Rig Lajos, hanem az MSZP-DK közös jelöltje, Pad Ferenc lesz. A kormánypárt felmérései szerint Vona Gábor és a Jobbik népszerűsége csökkent a választókerületben, miközben Pad Ferencé nőtt.

Mindenhol ott lesznek

Úgy tudjuk, hogy a hátralévő időben a Fidesz nagyon erőteljesen megnyomja majd a kampányát. Fenyvesi Zoltán a választókerület összes települését felkeresi, akit miniszterek és államtitkárok segítenek. Forrásaink meglepőnek nevezték, hogy az MSZP alig tart rendezvényt, miközben a Jobbik is minden nap jelen van a körzetben. Szerintük egyfajta munkamegosztásról lehet szó, mivel a Jobbik a veszprémi időközi választáson nem nagyon mutatta magát, szemben a baloldallal.

Ajkán nagyon erős a baloldal, ami sokat számíthat a körzetben Forrás: Origo

Szoros verseny

Korábban arról írtunk, hogy a kormánypártban gyakorlatilag elkönyvelték, hogy a veszprémi időközi parlamenti választást követően a tapolcai körzetben is vereséget szenvednek. Arról is beszámoltunk, hogy éles negatív kampányra készül a Fidesz a tapolcai időközi országgyűlési választás hajrájában.

A Jobbik közeli Iránytű Intézet szerint a Fidesz és a Jobbik támogatottsága közel azonos a tapolcai egyéni választókerületben.

Oda a kétharmad

A február 22-i veszprémi időközi országgyűlési választáson a független Kész Zoltán diadalmaskodott, így eldőlt, hogy a Fidesznek nem lesz kétharmados többsége a parlamentben. Kész Zoltán a szavazatok 42,66 százalékát szerezte meg. Némedi Lajosra, a Fidesz–KDNP jelöltjére a választópolgárok 33,64 százaléka szavazott.

Kész Zoltán veszprémi győzelme bontotta le a Fidesz kétharmadát Fotó: Bielik István - Origo

Abban az esetben, ha a veszprémi 1-es számú körzetben látható választói tendenciák ismétlődnek meg a veszprémi 3-as számú körzetben, akkor újabb mandátumot veszíthet a Fidesz. Az Origo számítása szerint a baloldal akár 3000 ezer szavazatot is ráverhet a kormánypártokra.