Jobboldali sajtóátrendezés: Habony lesz az új Simicska?

simicska lajos sárvári lovascentrum ló ügető
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, az elavult jobboldali médiaportfólió még a megújult közszolgálati hírcsatornával megtámogatva sem képes a Fidesz népszerűségvesztésének megakadályozására, ezért gőzerővel épül az új médiabirodalom, amelyben Habony Árpád lehet az új Simicska Lajos - Győri Tiborral és Liszkay Gáborral kiegészülve.
Vágólapra másolva!

Lényegében eldőlt, hogy zöldmezős magánsajtó-birodalom épül a Fidesz és közönsége jobb elérése, és a 2018-as választásokra készülve a kormány üzeneteinek "akadály- és torzításmentes" eljuttatása érdekében. Ebben vezető szerephez juthat a nyilvánosság elé lépő Habony Árpádnak és a Miniszterelnökség volt államtitkára, Győri Tibor mellett a Magyar Nemzettől távozott Liszkay Gábornak is.

Újraosztanák a lapokat

A Fidesz-vezérkar régóta elavultnak tartja a párt körüli médiaportfóliót, a Simicska-Orbán sajtóháború tehát csak ráerősített arra a szándékra, hogy új eszközökkel, a korábbinál hatékonyabban érjék el a kormánypártok szimpatizánsaikat, készülve már a 2018-as választásokra - írta a jobboldali sajtóátrendezés hátterét elemző írásában a Heti Válasz.

Simicska Lajos médiaháborúja csak felgyorsította az eseményeket Fotó: Bielik István - Origo

Az, hogy ebben a törekvésben Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz-vezérkar nem hivatalos tanácsadója, Habony Árpád kiemelt szerepet kaphat, már korábban kiszivárgott. Az Origo is beszámolt róla, hogy Heti Válasz a Via.hu néven induló portállal hozta összefüggésbe Habonyt, bár a tanácsadó szerepvállalásáról februárban még ellentmondó információk voltak.

Annyi biztos, hogy a Via.hu domainnév tulajdonosa Csúri Ákos újságíró, aki akkor az Origónak sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a Heti Válasz értesülését, de viccesen hozzátette, hogy a Via.hu egy utazási portál is lehet.

Visszacsábítani a szavazókat

A Heti Válasz most azt írja, hogy a közéleti véleményportálként működtetni tervezett Via.hu alkalmas lehet a Jobbikhoz pártolt Fidesz-szavazók visszacsábítására, főleg, ha az új jobboldali médiaholding részeként kiegészülne egy ingyenes terjesztésű, Vitézy Tamás jobboldali médiavállalkozó jelek szerint csődbe ment ingyenes terjesztésű Helyi Témájának világát átörökítő félbulvár hetilappal.

Habony Árpád a képen hírfogyasztó, de a jövőben tartalom-előállító is lehet Forrás: Facebook/Kaminski Fanny

Ezzel a sornak nincs vége: a Heti Válasz nem tartja kizártnak, hogy a portfólió kiegészül egy rádióadóval és egy üzleti hírportállal, amely akár "felszívhatná" a Napi Gazdaság jelenlegi stábját. A Századvég tulajdonából kikerülő napilapból eközben a Simicska-Orbán háború kezdetén a Magyar Nemzettől felállt Liszkay Gábor hozna létre a tervek szerint új, immár nem pénzügyi jellegű szaklapot.

A TV2 aligha lesz Vajnáé

Az új jobboldali médiaportfólióból egyelőre úgy tűnik, hiányzik egy fontos láb, egy tévécsatorna. Ez különösen azután tűnik nagy hiánynak, hogy nemrég Kövér László fideszes házelnök is kijelentette: "a Magyar Nemzet és a Hír Televízió a mi szempontunkból nem kezelhető másként, mint ellenzéki orgánumként."

Andy Vajna filmipari kormánybiztos a jelek szerint kimarad a TV2-ből Forrás: MTI/Varga György

Noha korábban arról is lehetett hallani, hogy Orbán Viktor mellett Habony Árpáddal is jó viszonyt ápoló Andy Vajna filmipari kormánybiztos befolyást szerezhet a TV2-ben, a Heti Válasz szerint nem látszik esély, mert a televízió tulajdonosi-hitelezői szerkezete kizárja a külsős felvásárlást.

Simicska csalódott Liszkayban

Liszkay szerepvállalása az új jobboldali médiabirodalomban erős fricska lenne Simicska Lajosnak, hiszen a médiavállalkozó a Magyar Nemzet és a Hír TV vezetőjét egyik legközelebbi munkatársának, barátjának tartotta, egészen addig, míg Liszkay - másokkal együtt - be nem nyújtotta lemondását február elején, ami Simicskát megdöbbentette.

Liszkay Gábor (balra), amikor még Simicska Lajos bizalmasa volt Fotó: Bielik István - Origo

A médiavállalkozó akkor az Origónak azt mondta: "A lemondások többsége nem vág mellbe, viszont Liszkay Gáboron meglepődtem, benne csalódtam emiatt." Hozzátette: "Amíg én vagyok, minden van, folytatom tovább a harcot, és kibaszok mindenkit." Ezzel arra utalt, hogy a médiacsoportnál dolgozók nem akarnak részt venni vele a háborúban.