Kétmilliót kaphat a nemzeti közműszolgáltató vezetője

Lázár János Hódmezővásárhely, 2014. október 5.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában 2014. október 5-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter
Vágólapra másolva!
Hamarosan megjelenhetnek az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. álláshirdetései. A cég vezérigazgatója és székhelye már megvan, nemsokára pedig az alkalmazottakat is felveszik.
Vágólapra másolva!

Az ENKSZ hivatalosan februárban alakult meg, a gáz után jövőre az áram, majd a távhőszolgáltatás piacára is beléphet. Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára korábban úgy fogalmazott: a nemzeti közműcég a külföldi tulajdonban lévő energiaszolgáltatókkal ellentétben nem kizárólag a profitra fog törekedni.

Ötven fős apparátus

Lázár János miniszter most az ENKSZ működéséről is elárult néhány titkot. Velez Árpád, szocialista képviselő írásbeli kérdésre adott válaszában az irodabérleti szerződés részleteire nem tudott kitérni, azt viszont elmondta, az apparátus mérete a tervek szerint nem haladja majd meg az 50 főt.

Lázár János írásban válaszolt az ENKSZ-től. Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Kétmilliós bérplafon

Mindenképpen jól jár a cég vezérigazgatója, Horváth Péter János. A tárcavezető közlése szerint a szakember bérezése megegyezik a többi, „hasonló jelentőségű állami tulajdonú társaság első számú vezetőjének alapbérével”. Tekintve, hogy az ilyen társaságok, például a Magyar Villamos Művek Zrt. vezetői kétmillió forintot is hazavihetnek havonta, minden bizonnyal Horváth Péter János is ennyinek örülhet majd.

Az ENKSZ székhelye jelenleg a belvárosban, a Nádor utca 31. szám alatt van, amelyet a Magyar Fejlesztési Bank biztosít. Az irodabérleti szerződést azonban még nem véglegesítették – ismertette Lázár János.