Kárpátalján a legdrágább a kenyér

Vágólapra másolva!
Rendkívüli mértékben, mintegy 80 százalékkal emelkedett az utóbbi két hétben a kenyér ára Kárpátalján, amit a hatóságok a pékek kapzsiságának tulajdonítanak. 
Vágólapra másolva!

Az ukrán fizetőeszköz, a hrivnya külföldi valutákhoz viszonyított rohamos értékvesztése és az árak ezt követő ugrásszerű emelkedése február utolsó hetében felvásárlási pánikot indított el Ukrajnában, így Kárpátalján is, ahol az emberek a megtakarított pénzüket tartós élelmiszerek beszerzésével igyekeztek menteni. Az árnövekedés következtében mostanra Ungváron egy szokványos fehér vekni ára elérte a 16 hrivnyát (193 forint), míg Munkácson és Beregszászon a 13-at – írta pénteken a mukachevo.net munkácsi hírportál.

A pékek üzérkedése?

Az orgánum érdeklődésére Mihajlo Kivkovics, a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal gazdaságfejlesztési és kereskedelmi főhivatalának igazgatója elmondta, indokolatlannak tartja a kenyér árának nagyarányú emelését, hiszen a sütödék kilenc hrivnyáért vásárolják a liszt kilóját, miközben a kenyeret – szerinte érthetetlen módon – 13, 15 és 16 hrivnyáért árusítják. Úgy vélte, a drágulás a pékek üzérkedésének következménye.

Felelősségre vonják őket

Jurij Leszjo, a Kárpátalja megyei agráripar-fejlesztési főhivatal igazgatóhelyettese a hírportállal közölte, hogy hamarosan felelősségre vonják az áraikat alaptalanul emelő pékségek és malmok vezetőit. Elmondása szerint Vaszil Hubal, kárpátaljai kormányzó már utasította a megyei monopóliumellenes bizottságot az ügy kivizsgálására, és egy héten belül ki fog derülni, kik állnak az indokolatlan árfelhajtás mögött, hiszen – tette hozzá – Kárpátalján fölös mennyiségben tárolnak búzát és cukrot, ami eleve kizárja a hiány miatti drágulás lehetőségét.

Pánikolnak az emberek

A híroldal szerint Kárpátalja megye vezetői bizonyos mértékben a lakosságot is felelősnek tekintik az irreálisan magas élelmiszerárak kialakulásáért, mivel úgy vélik, a mostani helyzet nem következett volna be, ha az emberek ellenállnak a minden alapot nélkülöző felvásárlási pánik hatásának.

Kijevben sokkal olcsóbb

Az ua-reporter.com ungvári hírportál tudósítása szerint is indokolatlanul magasak a kárpátaljai kenyérárak, hiszen Kijevben a legnagyobb helyi sütőipari vállalat, a Kijivhlib most jelentette be, hogy egy hét múlva 25–30 százalékkal emeli péktermékeinek árát, így az a vekni, amelyért Kárpátalján jelenleg 16 hrivnyát kérnek, a fővárosban alig több mint hét hrivnyába fog kerülni. Az Orido többrészes riportját a kárpátaljaiak mindennapjairól itt, itt, itt és itt találja.