Politikai fejlemény a végrehajtói kamara ügyében

Patyi Gergely Sándor, államtitkár, Igazságügyi Minisztérium
Budapest, 2014. július 2. Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára interjút ad az MTI újságírójának hivatalában 2014. július 1-jén. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Vágólapra másolva!
Miután Origo cikkének megjelenése után lemondott Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, a parlamenti pártok közül a Fidesz, az MSZP és az LMP is rendet tenne a bírósági végrehajtás területén.  
Vágólapra másolva!

Az Origo hétfői cikke számolt be először arról, hogy Patyi Gergely egyik ismerősének cége kapta feladatul a Végrehajtói Kamara átvilágítását. Egy 5,6 millió forintos megbízásról volt szó, ami lényegesen nagyobb összeg, mint a cég eddigi százezres bevételei. Kedden szerződést bontott a minisztérium a céggel, Patyi Gergely államtitkár pedig szerdán benyújtotta a lemondását.

Patyi Gergely szerdán nyújtotta be a lemondását Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Tisztán látna a Fidesz

A Fidesz-frakció azt várja a kormánytól, hogy az év végéig tegyen rendet a bírósági végrehajtók „visszaélésektől hangos világában”.A kormánypárti képviselőcsoport azt írta: új, tiszta, átlátható és tisztességes bírósági végrehajtói rendszerre van szükség.

Bárándy: Rendbe fogjuk tenni

Bárándy Gergely, a törvényalkotási bizottság szocialista alelnöke az Origónak elmondta, a Fidesz a teljes magyar jogrendszert tönkretette 2010 óta. Ennek része a bírósági végrehajtási rendszer is. Ezért nem meglepetés, hogy 2010 előtthöz képest ezen a területen is lényegesen több probléma adódik – tette hozzá.

Bárándy Gergely szerint is kell a változás Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az MSZP azt várja, hogy a kormány amennyire tud, tegyen rendet ezen a területen, ha pedig a választóktól felhatalmazást kapunk, a jogrendszert egészét, beleértve a végrehajtás szabályit is rendbe fogjuk tenni a fideszes pusztítás után – mondta Bárándy Gergely.

LMP szerint gyanús

Schiffer András az Origónak arról beszélt, hogy már 2013-ban szorgalmazták a végrehajtói rendszer átvilágítását: eleve a 90-es években rossz döntés volt leválasztani a bíróságokról a végrehajtói rendszert. Az LMP társelnöke szerint a bíróságok alatt lenne a helye a végrehajtóinak, a Fidesz ezt korábban is megtehette volna, ezért most gyanús, hogy miért nyúl hirtelen hozzá.

Schiffer András, az LMP társelnöke szerint fenntarthatatlan a rendszer Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem arról van-e szó, hogy megint egy piacot osztanának le üzleti köröknek? – tette föl a kérdést. Ezzel együtt a mostani rendszer fenntarthatatlan, rengeteg visszaélés is történt, amik nem történhettek volna meg, ha rendes bírósági felügyelet van – mondta Schiffer András.