Ujhelyi: Arculcsapás volt Putyin látogatása

Vlagyimir Putyin látogatása
Fotó: Dudás Szabolcs
Vlagyimir Putyin látogatása Fotó: Dudás Szabolcs
Vágólapra másolva!
Még az Európai Néppártban sem értik, miért fogadta Orbán Viktor az orosz elnököt Budapesten. A brüsszeli képviselők egyenesen arculcsapásnak élték meg a történteket, Ujhelyi István, a szocialista frakció tagja pedig árulásnak nevezte a magyar kormány politikáját.
Vágólapra másolva!

Nem köszönték meg Vlagyimir Putyin magyarországi látogatását az Európai Unióban. Az Origo információi szerint nem volt olyan fórum, bizottsági ülés vagy megbeszélés, ahol ne került volna szóba az orosz elnök budapesti sajtótájékoztatója.

Arculcsapásnak élték meg

Ujhelyi István, az Európai Parlament szocialista frakciójának tagja egyenesen úgy fogalmazott: a brüsszeli képviselők arculcsapásnak élték meg a történteket.

„Stratégiai hiba volt a magyar kormány részéről, hogy Vlagyimir Putyin egy uniós ország fővárosából, a miniszterelnök mellett állva nyilatkozhatott az ukrán helyzetről, valamint üzenhetett Brüsszelnek és az Egyesült Államoknak is” – fogalmazott az Origónak a politikus. Ujhelyi István szerint úgy tudják, Orbán Viktor is szerette volna elkerülni ezt a pillanatot, és nem tudják, mi lehetett az a megállapodás, ami miatt ebbe a helyzetbe került.

Kellemetlen volt

„Személy szerint én ezt történelmi bűnnek tartom és nagyon kellemetlen volt magyarként mindezt átélni Brüsszelben” – nyilatkozta. Ujhelyi István szerint az biztos, hogy Magyarország Oroszországgal folytatott politikáért nem fogják megveregetni Orbán Viktor vállát.

Kellemetlen volt magyarként megélni ezt Brüsszelben Forrás: MTI/Kovács Tamás

Magyarország áruló

„Szeretném a miniszterelnöknek üzenni, hogy az árulást addig szeretik, amíg szükség van árulókra. Magyarország ebben a kérdésben jelenleg egy áruló. Miközben részesül az Európai Unió minden programjában és jövedelmezésében, titkos megállapodásokat köt” – mondta.

A néppártiak sem értették

Az uniós képviselők értetlenkedését erősítette meg Meszerics Tamács, a zöldek frakciójának tagja is. Az LMP-s politikus, aki az Európai Parlament külügyi bizottságának munkájában is részt vesz, az Origónak külön kiemelte, hogy még a néppárti képviselők sem értették, miért találkozott Orbán Viktor az orosz elnökkel. „Az igazi baj ráadásul az, hogy Brüsszelbe csak az jutott el, hogy Putyin Budapesten járt, az, hogy semmi különleges nem történt a megbeszéléseken, már nem” – tette hozzá.

Meszerics úgy látja, ahhoz képest, hogy mekkora kockázata volt a megbeszélésnek, Magyarország még viszonylag jól megúszta. Egy közös sajtótájékoztatón ugyanis a fogadó fél kormányának semmilyen ráhatása nincs arra, hogy Vlagyimir Putyin miről fog beszélni.

Niedelmüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője úgy fogalmazott, Magyarország véglegesen el van szigetelve. „Még a Néppárton belül sincs többsége a magyar kormány álláspontjának, ez pedig rendkívül káros, nem tudjuk érvényesíteni az álláspontunkat, nincsenek szövetségeseink Brüsszelben” – mondta.

A néppárti képviselők sem értették miért kell Putyinnal találkozni Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A paksi bővítés is téma

Brüsszelben természetesen a paksi bővítés is téma, sőt különösen aktuális, hiszen hamarosan megkezdődik a vita az európai energiaunióról, amely alapjaiban változtatná meg a tagországok energiaellátását. Az Európai Unió – és Maros Sefcovic, energiaunióért felelős biztos – célja az, hogy egységes energiapolitikát hozzon létre és kevésbé legyen függő az exporttól.

Erről nagy vita várható, mert arról is szó van, hogy az államközi gázszerződéseket előzetesen jóvá kellene hagynia Brüsszelnek. Az Európai Bizottság javaslata számos korlátozást is tartalmaz: kivezettetné a piacról a szabályozott energiaárakat, és beleszólást követelne a kétoldalú energiavásárlási szerződésekbe.

Orbán nem támogatja

Orbán Viktor miniszterelnök egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen korábban már bírálta az energiauniót. Mint elmondta: az a kitétel, hogy minden szerződést előzetesen jóvá kellene hagynia Brüsszelnek, nem szolgálja a magyar érdekeket Az energiaunióhoz olyan jogszabálymódosításra lenne szükség az EU-n belül, amely az alapszerződés módosítását feltételezi, ezt pedig a kormány megvétózná – emelte ki a magyar kormányfő, aki nem ért egyet azzal az uniós koncepcióval sem, amely profitábilis energiaágazatot szeretne.

Értelmetlen és káros

A paksi megállapodás éppen ezzel a brüsszeli politikával megy szembe, hiszen az atomenergiára épít, míg az Európai Unió a megújuló energiaforrásokra és a vezetékek építésére koncentrálna.

„A paksi bővítés értelmetlen és káros, az pedig, hogy az iratokat 30 évre titkosították, különösen botrányos” – tette hozzá Meszerics Tamás.