Újabb csodafegyvert vetne be a Fidesz

Buda-Cash Brókerház
A lavina elindítója
Vágólapra másolva!
A kormánypárt abban bízik, hogy a Buda-Cash-üggyel aktivizálni tudják azokat a szavazóikat, akik az utóbbi hónapokban elfordultak a Fidesz–KDNP-től. A párt számára nagyon fontos lenne egy olyan ügyet találni, amelynek révén a tapolcai időközi voksolást is megnyerhetik.
Vágólapra másolva!

Nem múlt el nyomtalanul a veszprémi időközi országgyűlési választási vereség a kormánypárt berkeiben, amit csak részben enyhített, hogy március 1-jén sikerült megtartaniuk a karcagi önkormányzati mandátumukat. A Fidesz–KDNP hétfői frakcióülésén Rogán Antal hosszan beszélt arról, hogy a Buda-Cash-botrány révén ismét lehetőség van arra, hogy sikerül a korrupciót és a csődöt összekötni a korábbi baloldali kormányokkal.

Rogán Antal sokat beszélt a Buda-Cash ügyről Fotó: Polyák Attila - Origo

Őket vették célba

Ez egyébként már a frakcióvezető felszólalásából is kiderült, aki már egy második Kulcsár-ügyről beszélt napirend előtt. Rogán Antal egyértelművé tette, hogy elsőrendű kommunikációs cél, hogy a károkért a választók ne a Fidesz-kormányt tegyék felelőssé. A pártban bíznak abban, hogy így meg tudják szólítani azokat a választókat, akik számára az MSZP még mindig a legelutasítottabb párt, de nem elégedettek az Orbán-kormány tevékenységével.

Százmilliárdos kárt is okozhattak a Buda-Cash körüli gyanús ügyek Forrás: MTI/Vajda János

Százmilliárdos kár?

A jegybank február 24-én azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét. A cég irányítását a Nemzeti Bank által kirendelt felügyeleti biztosok vették át. Windisch László, az MNB alelnökének becslése szerint tízezernél is több ügyfél lehet érintett a Buda-Cash gyanús ügyleteiben.

Olyan ügyfél is van, akinek a vesztesége a tízmilliárd forintot is meghaladhatja. A cég nem tud elszámolni az ügyfelek értékpapírjaival, a velük közölt adatok nem valósak a gyanú szerint. Windisch László százmilliárdos nagyságrendűre tette a brókerház által okozott kárt.

A Fidesz szeretné a szocialistákra tolni a Buda-Cash-ügyet Forrás: MTI/Illyés Tibor

Folyamatok

A Buda-Cash-ügy mellett a Fidesz–KDNP-ben abban is bíznak, hogy hamarosan jelentős összegekhez juthatnak a devizahitelesek. Ennek lehet olyan elnyúló hatása, hogy megáll a kormánypárt népszerűségének a csökkenése, valamint a tapolcai választás előtt egy témával csökken az ellenzéki pártok, főként a Jobbik mondanivalója.

Az általunk megkérdezett kormánypárti országgyűlési képviselők szerint egyetlen időközi választásból sem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, hanem a tendenciákat érdemes nézni. Pozitívnak értékelték, hogy az utóbbi két hétben, persze a veszprémi voksolást leszámítva, két településen (Szatymaz, Karcag) is sikerült nyerniük, de ebből hiba lenne bármilyen országos folyamatra következtetni.

Fordítanának a kedvezőtlen trendeken a kormánypárti honatyák Fotó: Bielik István - Origo

Ebben bíznak

Úgy látják, csak akkor lehetne valamilyen fordulatról beszélni, ha sikerülne megtartani a tapolcai mandátumukat. Ehhez bőven elég lenne, ha 2014-es tavaszi szavazóiknak a 60-70 százalékát mozgósítani tudnák, de a veszprémi példa azt mutatja, hogy ez egyáltalán nem megy magától. A képviselők szerint a Buda-Cash-ügy napirenden tartása és helyes kezelése biztosan hozhat voksokat, valamint az is, ha sikerül a következő heteket nagyobb kormányzati bakik nélkül "lehozni".

Tapolca nagy teszt lesz Forrás: Origo

Veszprém megye 3. számú (tapolcai székhelyű) választókerületében azért kell április 12-én időközi országgyűlési választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

A voksolás hatvan település választópolgárait érinti. Ha a Fidesz veszít, még messzebb kerül a kétharmados többségtől.