Kulcs Merkelhez: Berlini fal és sós kifli

Vágólapra másolva!
Magyarországi emlékeit felidézve a Római parti kemping iránt érdeklődött Angela Merkel, amikor Prőhle Gergely egykori berlini nagykövet 2000-ben bemutatkozó látogatáson felkereste őt. Prőhle Gergely szerint az ifjúkori emlékek, a közös tapasztalatok a szocializmusról, megkönnyítik a két ország vezetői közötti megértést.
Vágólapra másolva!

A kancellárt a helyettes államtitkár Magyarország barátai közé sorolta. Az emelletti érvek között említette a több száz éves történelmi összefüggéseken túl a határnyitásban betöltött szerepünket, valamint azt, hogy Németországnak nagyon fontos gazdasági érdekei fűződnek Magyarországhoz. Példaként említette a látványos német tőkebefektetéseket, a német autóipar magyarországi felvirágzását. Emlékeztetett arra is, hogy Magyarország azon országok sorába tartozik, amelyek támogatják a Németország által európai szinten is ideálisnak tekintett költségvetési szigort.

Erős a Néppártban a Fidesz

Utalt arra, hogy az Európai Néppárt tagjai közül a Fidesz az egyik legsikeresebb, ami egy hasonló pártállású német kancellár számára is fontos tény, különös tekintettel arra, hogy az erős kormányzati többség a kontinens egyre kevesebb országára jellemző. Felhívta a figyelmet a kulturális hasonlóságokra is, és példaként hozta fel az Andrássy Egyetemet, ahol egyedül folyik német nyelvű felsőoktatás német nyelvterületen kívül. Nem szabad elfelejteni a magyarországi német kisebbség létét sem, ami hagyományosan híd szerepet tölt be a két ország között - mondta.

Orosz-ukrán konfliktus

A kancellári látogatás a helyettes államtitkár értékelése szerint nagyon fontos jelzés a nemzetközi politika tekintetében. Angela Merkel ugyanis megoldást keres az orosz-ukrán konfliktusra, illetve az EU és Oroszország viszonyában kialakult feszültségre. Ennek a feszültségnek az enyhítésében Magyarország is látványosan érdekelt. Budapesti látogatásával a kancellár azt jelzi, hogy Magyarországnak és Németországnak ezen a téren azonosak az érdekei, Magyarország a megoldás, és nem a probléma része, ami egyfajta elkötelezettséget is jelent magyar részről a megoldás irányában.

Újabb német befektetők

Prőhle Gergely úgy értékelte, hogy Angela Merkel látogatásával további magyarországi befektetésekre bátorítja a német befektetőket. Magyarország számára talán ez a legfontosabb jelzés. Utalt ugyanakkor arra, hogy a civil szférában, akár egy ifjúsági csereprogram területén vagy az Andrássy Egyetem további finanszírozásának biztosításában - adott esetben kiterjesztésében - még számos lehetőség van, amellyel élni kell.

A volt berlini nagykövet szerint a német közvélemény körében még ma is nagyon erős a berlini fal leomlásához vezető, negyedszázaddal ezelőtti magyar szerepvállalás emléke. A Magyarország iránti szimpátia - az olykor negatív sajtóhírek ellenére is - megvan - hangsúlyozta az MTI-nek Prőhle Gergely.

Remek sóskifli

Merkelnek nagyon személyes tapasztalatai vannak Magyarországról, egyetemista korában ugyanis számos alkalommal járt az országban. Anekdotikus részlet, hogy többször is nyaralt a Rómaifürdő melletti kempingben, és a kemping melletti pékség, illetve az ott kapható "remek sóskifli" megalapozta a magyar ételek iránti vonzalmát - amint erre a nagykövet 15 évvel ezelőtti bemutatkozó látogatásán is utalt.