Nem kioktatni jön a német kancellár

Orbán; MERKEL
Berlin, 2014. május 8. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott felvételen Angela Merkel német kancellár fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Berlinben 2014.május 8-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna
Vágólapra másolva!
Nem számít kioktatásra a német kancellártól Orbán Viktor, a kormányfő Angela Merkel budapesti látogatása előtt három nappal beszélt erről a közszolgálati rádióban. A Merkel után két héttel érkező orosz elnökkel szeretne megállapodni a biztonságos gázszállításról, és megerősítette, hogy a kormány szegénységpolitikájának középpontjában a munkahelyteremtés áll.
Vágólapra másolva!

Konfliktusmentesek a német-magyar kapcsolatok, nincs problémás terület, de Európa tele van konfliktusokkal, a német kancellár pedig Orbán Viktor szerint a legtekintélyesebb európai vezető. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy egyedül a németeknek van olyan tervük, amely elég nagyszabású ahhoz, hogy új kereteket adjon az Európa jövőjéről szóló vitáknak, ez pedig az eurázsiai gazdasági együttműködési terv. Orbán Viktor ebben nagy lehetőségeket lát Magyarország számára, úgy fogalmazott, ez megoldaná a problémáinkat.

Háromórás tárgyalás lesz Merkel és Orbán között Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

Csak a revolverlogikára működő magyar bírálatok között fordulhat elő olyan feltételezés, hogy Angela Merkel vagy bármely más kormányfő kritizálja a másikat egy találkozón. A diplomáciának nem az az értelme, hogy kioktassuk egymást – mondta Orbán Viktor hangsúlyozva, hogy Merkel látogatásának külön hangsúlyt ad a német újraegyesítés évfordulója.

Új szerződés

Orbán Viktor bízik abban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök február 17-i budapesti látogatása alatt tető alá tudja hozni a hosszú távú gázszállítással kapcsolatos megállapodást.

Az idén lejár az a hosszú távú gázszállítási szerződés, amelyet korábban az oroszokkal kötött Magyarország. Így 2015 után nincs biztosítva a magyar gazdaság működéséhez szükséges energia, és a háztartások gázellátása sem. Mint mondta, ezt a kérdést kell megoldania, és a Putyin-látogatás előkészítésének keretében folynak erről a szakértői egyeztetések.

Új gázszállítási szerződés születhet Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Tömegével érkeznek olyan emberek az országba, akik nyilvánvalóan nem politikai menekültek. Orbán Viktor a kormány álláspontját megerősítve hangsúlyozta, nincs józan érv amellett, hogy miért kellene más civilizációból érkező embereket tömegével beengedni az országba, akik kizárólag a jobb megélhetés reményében jönnek. Ezen szerinte változtatni kell, ezért kell új bevándorláspolitika.

Csökkentés

A miniszterelnök elképzelhetőnek nevezte a bankadó fokozatos csökkentését a következő években. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy 2010-ben válságintézkedésként vezette be a kormány a bankadót.

Mint mondta, a magyar gazdaság jól teljesít, ezért fel lehet vetni, hogy miután sikerül megmenteni az országot az összeomlástól, azt követően ezt az adónemet lecsökkentik olyan szintre, amely nem ismeretlen Európában. Így a következő években, több lépésben, tervezett módon visszatérhet a kormány a korábbi vállalásához, a bankadó kivezetéséhez.

Elképzelhető a bankadó csökkentése Forrás: MTI/Faludi Imre

Pezsgőt bonthattak a családok

Így reagált a kormányfő az Alkotmánybíróság devizahitelekről hozott döntésére. Mint mondta, csütörtökön több százezer családnak jó oka volt arra, hogy pezsgőt bontson. Megerősítette, hogy júniusra végre kell hajtani a forintosítást, ezt nem a kormánynak kell levezényelnie, de segítséget kell nyújtania ahhoz, hogy júniusra az összes devizaalapú lakáshiteles fellélegezhessen.

A magyarok érdeke az első

Arra a felvetésre, hogy német üzletemberek többször kritizálták a magyar kormányt, egyebek között a reklámadó miatt, Orbán Viktor úgy reagált: ahol a kormány össze tudja egyeztetni Magyarország pénzügyi érdekeit az üzletemberekével, azok gazdasági érdekeivel, ott mindenhol megállapodásra törekszik. Ahol viszont ez nem lehetséges, ott elsőbbséget kell adni a magyar emberek érdekének. Nem szabad elfogadni a munkanélküliséget.

A magyarok dolgozni akarnak, ha választhatnak a munka és a segély között, biztosan a munkát választják, és ehhez partner a kormány. Orbán Viktor szerint egy dolgot nem szabad tennie a politikának, azt, ami az egész magyar rendszerváltás ősbűne, elfogadni a munkanélküliséget mint a piacgazdaság velejáróját. A kormány szegénypolitikájának középpontjában is a munkahelyteremtés áll.