Lázár hamarosan megszólal reklámadóügyben

RTL Group, Köln
Germany: RTL Group Germany HQs, Cologne. Photo from 22 September 2013.
Vágólapra másolva!
Megmarad a reklámadó, de a kormány kész mérlegelni a luxemburgi székhelyű Bertelsmann csoport javaslatait annak megváltoztatására – közölte a Kormányzati Információs Központ. 
Vágólapra másolva!

A közlemény megerősítette az Origo korábbi értesüléseit, amely szerint a magyar kormány az elmúlt hetekben többször is tárgyalt az RTL Klub külföldi tulajdonosával. Ezeken a cég magyarországi befektetetéseinek helyzetét tekintették át, és fontos szerep jutott a reklámadó miatt Brüsszelben az Európai Bizottság előtt folyó vitáknak. Ugyanakkor – áll a közleményben – az RTL magyarországi műsorpolitikája a tárgyalásokon fel sem merült.

Az RTL-csoport székháza Kölnben. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Kalker

Lázár is beszél majd

Magyarország számára kiemelt érdek, hogy az igazságos közteherviselés jegyében a különadók rendszere fennmaradjon, ugyanakkor a kormány kész mérlegelni a Bertelsmann csoport megfontolásra és méltánylásra alkalmas véleményét - írták.

Lázár János miniszter a megbeszélésekről a jövő heti frakcióülésen a parlamenti többségnek részletes tájékoztatást ad.

Lázár János tájékoztatja majd a frakciót a megbeszélésekről Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Orbán szerint csak beszélgettek

Nem csoda, hogy a kormány nem adja fel a reklámadót, hiszen mindegy, miképpen módosítják, hétmilliárd forintnak akkor is be kell folynia belőle a költségvetésbe. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta el azon a háttérbeszélgetésen, amelyen az Origo is ott volt. A magyar miniszterelnök beszélt arről is, hogy nem a kabinet, hanem az RTL kezdeményezte a találkozót. Úgy fogalmazott: nem is tárgyalások, sokkal inkább beszélgetések zajlottak.

Gerkens esetleges távozását nem kommentálták

Oliver Fahlbusch, az RTL kommunikációért felelős alelnöke korábban az Origónak nem tagadta, hogy az elmúlt hetekben többször is tárgyaltak a magyar kormánnyal, hogy módosítsanak a reklámadón, de a Dirk Gerkens vezérigazgató esetleges távozásáról szóló híreket nem kommentálták.