Kossuth tér: Jobb két óra az esőben, mint évekig víz alá nyomva

Kossuth tériek –  A Szövetség Napja
2015. január 24. Népgyűlés a Kossuth téren az Orbán Rendszer lebontásáért.
Kossuth tériek – A Szövetség Napja 2015. január 24. Népgyűlés a Kossuth téren az Orbán Rendszer lebontásáért.
Vágólapra másolva!
Újra kell alapítani a demokratikus köztársaságot - erről is beszélt Bokros Lajos a Szabadság Napjaként, „demokraták együtt az önkény ellen" jelszóval tartott tüntetésen a Kossuth téren.
Vágólapra másolva!

A szakadó esőben mintegy 3-400 ember hallgatta a szónokokat a szombat délutánra meghirdetett tüntetésen a Kossuth téren. Március 15-ére viszont a szervezők 100 ezer embert várnak, hogy alkotmányozó nemzetgyűlést tartsanak.

Bokros Lajos egy európai, demokratikus köztársaság újraalapításáról beszélt Fotó: Marton Szilvia

Újra kell alapítani az európai, demokratikus köztársaságot - mondta az egyik szónok, Bokros Lajos. Színpadra lépett Szöllősi Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének egykori főtitkára is, aki arról beszélt, hogy az Orbán-kormány lenullázta a baloldali értékeket.

Szöllősi Istvánné és Szabó Gábor a Kossuth téri szinpadon Fotó: Marton Szilvia

Minél szélesebb tömegeket kell megmozgatni a hatalom megbuktatásáért - ezt már a demonstráció szervezője, Szabó Gábor mondta az Origónak. A felvetésre, hogy mégsem voltak sokan, megjegyezte: végig zuhogott az eső, amúgy szerinte „jobb két óra az esőben, mint évekig víz alá nyomva".

Most 3-400 ember demonstrált, március 15-ére 100 ezret várnak a szervezők Fotó: Marton Szilvia

Szabó Gábor arról is beszélt, hogy március 15-ére viszont 100 ezer fős tüntetést szerveznek, amely a tervek szerint alkotmányozó nemzetgyűléssé alakul majd, és más mellett kimondja az országgyűlés feloszlatását, valamint létrehozna egy konszenzusos, tíz fős átmeneti kormányt.