Iskolai szegregáció: a Jobbik szembemegy Európával

március 15, jobbik, kodály-körönd, novák előd
Vágólapra másolva!
Az európai trendekkel szembe megy a Jobbik javaslata, amely elkülönítené, sőt bentlakásos iskolába zárná a kezelhetetlen, hátrányos helyzetű gyerekeket, akiknek többsége Dúró Dóra szerint cigány. Szüdi János oktatási szakértő az Origónak azt mondta, ez rosszabb, mint Balog Zoltán miniszter korábbi kijelentése a "szeretetteli" szegregációról.
Vágólapra másolva!

Szemben az európai trendekkel

A Jobbik újabb cigányellenes és a szegregációt erőltető javaslata teljesen szembe megy Európával, ahol az együttoktatás a trend, mert az a cél, hogy csak a lehető legritkábban különítsenek el gyerekeket az oktatási rendszerben - kommentálta az Origónak Szüdi János oktatási szakértő Dúró Dóra, a parlament oktatási bizottsága elnökének kezdeményezését.

Dúró Dóra gyermekével a parlamenti patkóban, a Jobbik-frakcióban Forrás: MTI/Kovács Tamás

A jobbikos politikus szerint ugyanis párhuzamos osztályba vagy szélsőséges esetben bentlakásos iskolába kell kiemelni azokat a kezelhetetlen gyermekeket, akik zavarják normálisan tanuló társaikat. Dúró Dóra egyértelművé tette, hogy pártja le akar számolni az iskolai integrációt mindenáron erőltető "politikai lufival", mert az 25 év alatt semmilyen előrelépést nem hozott.

„Normális körülményekre vágyók"

Dúró Dóra igazságtalannak nevezte a spontán szegregációt, ami alatt azt érti, amikor egy osztályból „a normális körülményekre vágyó gyermeket viszik másik iskolába a szülők". A Jobbik szerint ehelyett a kezelhetetlen gyerekeket kellene eltávolítani. Például bentlakásos iskolába, ha „alultápláltsága vagy az őt körülvevő családi kultúra" miatt erre van szükség.

A bizottsági elnök szerint ugyan nem szabad különbséget tenni gyermekek között, az oktatási problémákat pedig nem szabad alapvetően etnikai kérdésként kezelni, de „látni kell, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek között többségben vannak a cigány származásúak", az ebből adódó társadalmi és kulturális különbségeket pedig nem szabad elhallgatni - jelentette ki.

Elfogadhatatlan ez a nézet

Elfogadhatatlannak nevezte ezt a felfogást Szüdi János, emlékeztetve, hogy a Jobbik nem először hozakodik elő ezzel. A szakértő szomorúnak nevezte, hogy a szegregáció már most is megjelenik az oktatáspolitikában, csak „felzárkóztatásnak álcázva". Az együttoktatáshoz persze megfelelő segítő személyzetre, pedagógiai asszisztensekre, fejlesztő tanárokra van szükség - hívta fel a figyelmet.

A szegregált oktatás elleni kampány Forrás: Roma Sajtóközpont

Állandó vita tárgya, hogy el szabad-e különíteni a gyerekeket. Egyes lusta pedagógusok szerint talán igen - vélekedett Szüdi. A szakértő ugyanakkor az esetek 90 százalékában ellenzi a szegregációt – kivételt szerinte csak a középsúlyos és súlyos fogyatékkal élők jelenthetnek, hiszen bizonyos esetekben az együttoktatás az ő érdekeiket sem szolgálja.

Az erőforrásminiszter nyomában

Az oktatási szakember szerint a Jobbik javaslata felháborító, de elfogadhatatlan számára Balog Zoltán miniszter törekvése is, aki korábban kifejtette, hogy a szegregált oktatást ő a hátrányos helyzetű gyerekek esélyteremtő, szeretetteljes felzárkóztató oktatásának tekinti. Szüdi János szerint a Jobbik csak az emberi erőforrások miniszterének ötletét fejlesztette most tovább.

Tavaly novemberben egyébként egy perben a Debreceni ítélőtábla a nyíregyházi Huszár-telepen működő iskola ügyében a szegregált oktatás felszámolásáról döntött. Az ítélet az elsőfokú határozatot helybenhagyva kimondta: az önkormányzat előidézte, míg a görögkatolikus egyház jogellenesen fenntartotta a cigány gyerekek elkülönítését.

Balog Zoltán a Huszár-telepi görög-katolikus iskola perében a tárgyaláson
Forrás: Origo

A fenti pert indító Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kurátora szerint Balog Zoltán miniszter részvételével a hónap végén álcivil konferencián készítik elő a külön „felzárkóztató" iskolákat, osztályokat, miután a készülő oktatási törvény lehetőséget ad „a felzárkóztatást segítő esélyteremtő oktatásra", ami lényegében a szegregáció egy formája lenne.

Dúró is utalt a cigány gyerekekre

A kezelhetetlen gyerekek kiemeléséről szóló javaslatot bejelentő Dúró Dóra szerint az oktatás hosszú távon megoldást jelenthet a cigányság felzárkóztatására, változtatásra pedig azért van szükség, mert a jelenlegi demográfiai folyamatok és oktatási szabályok fennmaradásával majd a "magyar gyermekeknek kell integrálódni a cigány osztályokba".

Dúró Dóra és Novák Előd Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Néhány hete Dúró Dóra férje, a szintén jobbikos parlamenti képviselő Novák Előd kavart botrányt azzal, hogy a szilveszter éjjel világra jött babáról közösségi oldalán azt írta, Rácz Péter Rikárdó "mellett szerencsére szaporodik a magyar is néhol". A gyerek apja bocsánatkérésre szólította fel, de a politikus erre nem volt hajlandó, sőt inkább ő várt bocsánatkérést.