Alakította és meghatározta a kort, amelyben élt

Czeizel Endre
Czeizel Endre orvos-genetikus tavaly halt meg, most mégis az a hír röppent fel, hogy újabb gyermeke születhet az örökítőanyagából.
Vágólapra másolva!
Sorra érkeznek a részvétnyilvánítások a hétfőn elhunyt Czeizel Endre halálhírére reagálva. Fodor Gábor az apósát és barátját gyászolja a súlyos betegségben elhunyt genetikusban, aki az Együtt szerint az az ember volt, aki alakította és meghatározta azt a kort, amelyben élt.
Vágólapra másolva!

„Czeizel Endre méltósággal viselt, hosszan tartó betegsége után, életének 81. évében ma hajnalban elhunyt. Apósomként és barátomként is nagyon fog hiányozni, nyugodjon békében!” - írta a Facebookon Fodor Gábor, a Liberális Párt elnöke.

Czeizel Endre méltósággal viselt, hosszantartó betegsége után, életének 80. évében ma hajnalban elhunyt. Apósomként és barátomként is nagyon fog hiányozni, nyugodjon békében!

Posted by Fodor Gábor on 2015. augusztus 10.

Fodor második felesége ugyanis Czeizel Barbara gyógypedagógus, a hétfőn hajnalban elhunyt genetikus gyógypedagógus lánya volt, akitől két gyermeke született.

Az Együtt is búcsúzik

Czeizel Endre az az ember volt, aki „alakította és meghatározta azt a kort, amelyben élt” - írta az Együtt. A halálhírre kiadott közleményük szerint „életművével

maradandót alkotott, elévülhetetlen érdemeket szerzett több tudományterületen,

ismeretterjesztő tevékenységével pedig generációk gondolkodására volt óriási hatással”. Halálát az Együtt hatalmas veszteségnek tartja.

A jövő hordozója volt

„Ragyogó ember volt. Sokak reményének hordozója és megvalósítója. Az élet embere volt. A jövő hordozója genetikusként, közemberként” - írta Czeizel Endréről Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök, pártelnök a Facebookon emlékezett meg a genetikusról.

Meghalt Czeizel Endre. Ragyogó ember volt. Sokak reményének hordozója és megvalósítója. Az élet embere volt. A jövő...

Posted by Gyurcsány Ferenc on 2015. augusztus 10.

Azt írta, sokan általa értették meg, hogy „bár megismételhetetlenek vagyunk, de gyermekeinkben továbbélünk”. Tartozik neki a humanizmusban hívő demokratikus sokaság, amely erőt meríthetett Czeizel derűjéből, szabadelvű demokratizmusából - folytatta Gyurcsány.

MSZP: igazi hazafi volt

Az MSZP mély megrendüléssel értesült Czeizel Endre haláláról - írta közleményében a párt. A szocialisták szerint

egyike volt azoknak a magyar tudósoknak, akiknek munkásságát világszerte elismerték,

a magzatvédő vitamin bevezetésével és népszerűsítésével pedig rengeteget tett azért, hogy a magyar gyermekek egészségesen jöhessenek világra.

A szocialisták hozzátették: Czeizel Endre

igazi büszke hazafi volt: hatalmas tudását bárhol kamatoztathatta volna, ő mégis itthon akart élni, itt akart dolgozni.

Távozásával nem csak egy kiváló szakembert, hanem egy igazi humanistát veszítettünk.

Az Öveges professzor

Czeizel Endre egyedülálló életpályát mutathat fel, munkássága nagy tiszteletet és elismerést érdemel, halálával a magyar orvosgenetikai ismeretterjesztés jeles személyisége távozott - mondta Falus András, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének korábbi igazgatója.

Az akadémikus mégis Czeizel legnagyobb érdemének a tudományos ismeretterjesztést tartja.

Emberközelbe hozta a tudományt, a genetikai ismeretterjesztésben abszolút úttörőszerepet játszott - emelte ki Falus.