Négysávos autóút épül Egernél

Vágólapra másolva!
Négysávos autóút fogja összekötni 2018-ra Egert az M3-as autópályával - egyebek mellett ezt tartalmazza az a megállapodás, amelyet pénteken írt alá Orbán Viktor miniszterelnök Egerben Habis László polgármesterrel.
Vágólapra másolva!

Vízilabdapközpont, vár, ipari park

A közös sajtótájékoztatón a kormányfő elmondta: a megállapodásnak része az is, hogy az egri uszodát 6,3 milliárd forintból nemzeti úszó- és vízilabdaközponttá fejlesztik. Emellett - a már zajló rekonstrukciókon túlmenően - 6 milliárd forintból folytatódik az egri vár fejlesztése is.

Orbán Viktor miniszterelnök és Habis László polgármester Forrás: MTI/Komka Péter

Megállapodás született továbbá arról, hogy a MÁV átad Egernek egy 9 hektáros terület, hogy abból ipari park lehessen, amely a város saját területeivel együtt 20 hektáros lehet majd - ismertette Orbán Viktor.
Az összesen mintegy 50 milliárd forint értékű fejlesztési programról a kormányfő azt mondta, hogy a város legújabb kori történetének talán egyik legjobb megállapodását kötötte meg.

Rámutatott: az egriek és a város térségében élők érdekeit szolgáló megállapodás a soproni után a második a Modern városok programban.

A vidéki városoknál a kulcs

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a világban zajló változások nyomán 4-5 év múlva nem fogunk ráismerni arra a közegre, amelyben ma élünk. Kézzelfogható jelei lesznek ennek a változásnak a világgazdaságban, a világ külpolitikai rendszerében, a fejlesztéspolitikában és az oktatáspolitikában is.

Rámutatott: a vidéki Magyarország fejlődésének kulcsa a vidéki városokban van. Erős vidéki városok nélkül nem lesznek erősek a falvak sem, ezért vidéki erőcentrumokat kell létrehozni - tette hozzá.

"Lejárt a kis halak és a nagy halak ideje, ma már a gyors halak a vizek urai" – utalt a rövid időn belül tető alá hozott megállapodásra Orbán Viktor.

A gyors halak a vizek urai - mondta Orbán Viktor Forrás: MTI/Komka Péter

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök elmondta: a kormányzat célja, hogy minden megyei jogú várost 2018-ig bekapcsoljanak a már létező autóút- és autópálya-rendszerbe, illetve hogy az autópályák elérjék az országhatárt.

Orbán Viktor azt kérte ugyanakkor: a Kárpátalján kialakult nehéz helyzet okán minden megyei jogú város – a testvérvárosi kapcsolatokon túlmutatóan - patrónusként segítse az ott élő magyarokat.
Habis László (Fidesz-KDNP) polgármester arról beszélt, hogy Eger a hősiesség, a helytállás és a hazaszeretet városa. Felidézte: tavaly december óta az egri vár nemzeti emlékhellyé vált a parlament döntése nyomán.

Forrás: MTI/Komka Péter

Emlékeztetett: a kormány átvállalta a város 8 milliárd forintos adósságállományát, lehetővé téve ezzel a még ambiciózusabb tervek megfogalmazását.