Visszakérnek Simicskáéktól 22 milliárdot

Lázár János sajtótájékoztató 2015.04.09.
Vágólapra másolva!
Az M4 építésére eddig 62 milliárdot fizettek ki, mondta Lázár János, aki szerint az elvégzett munka valójában körülbelül 40 milliárd forint értékű. A fennmaradó 22 milliárd forintot vissza szeretnék szerezni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormány azt javasolja, hogy 5,3 százalék legyen a reklámadó maximális mértéke. A csütörtöki tájékoztatón szóba került a brókerbotrány is.
Vágólapra másolva!

Leállította a kormány az M4-es autópálya építését - jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető kifejtette: a kormány szerdai ülésén hozott határozata értelmében utasították Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert, hogy vezényelje le a tételes elszámolást a kivitelezőkkel és szerezze vissza az előlegeket.

Gyorsítás

A minisztert felkérték, tegyen javaslatot arra, hogyan lehet Szolnokot bekötni a hazai autópálya-hálózatba. Lázár János elmondta, jogszabálycsomagot terjesztenek a parlament elé, amely a közlekedési beruházások felgyorsítását célozza. Ennek lényege, hogy az átlagosan 6,5 évig tartó projektek 2,5 év alatt megvalósuljanak - mondta a miniszter.

Közel két órán át tartott a sajtótájékoztató Fotó: Polyák Attila - Origo

22 milliárdot szeretne Lázár

„Nem hiszem, hogy az M4 leállítása veszélyeztetné a Népszava és a HírTV költségvetését" – mondta Lázár János. A HírTV a Közgép tulajdonosának, Simicska Lajosnak az érdekeltsége. A Közgép egy időben gyakran hirdetett a baloldali Népszavában.

Az M4 építésére eddig már 62 milliárdot fizettek ki, mondta Lázár János. A miniszter viszont úgy gondolja, hogy emögött körülbelül 40 milliárd forint értékű munka van. Ezért a fennmaradó 22 milliárd forintot vissza szeretnék szerezni a három szakaszt eddig építő konzorciumok tagjaitól, köztük a Simicska Lajos-féle Közgéptől is.

Ennyi lehet a reklámadó

Lázár János azt is bejelentette, hogy a kormány javaslata szerint 5,3 százalék lenne a reklámadó maximális mértéke. Az adónemből 7-8 milliárdos bevétellel számolnak, az pedig még kérdés, legyenek-e olyanok, akik a nulla kulcsos sávba tartoznak majd. Ebben még nem született végső döntés - mondta Lázár János. A magyar kis- és középvállalkozásoknak megpróbálnak segíteni, de e téren az Európai Bizottsággal is egyeztetniük kell.

Sokaknak ingyenes lesz a bölcsődei és óvodai étkezés Fotó: Polyák Attila - Origo

Kivándorlás

300-350 ezer ember dolgozik külföldön, de szép számmal jönnek is vissza, a kint dolgozók pedig 2,7 milliárd eurót utalnak haza - mondta Giró-Szász András az Origo kivándorlást firtató kérdésére. Szerinte a térségbeli országokban arányait tekintve jóval nagyobb a kivándorlás mértéke.

Földosztás

A kevesek helyett most többen részesülhetnek az állami földek használatából, ez lehet, hogy egy embernek rossz, de mindenki másnak jó - válaszolta Lázár János az Origo kérdésére, hogy miért nem hosszabbították meg Simicska Lajos érdekeltségeinek 1440 hektárnyi földbérletét.

Lázár: Többen részesülhetnek állami földekből Fotó: Polyák Attila - Origo

Segítség

Kétmilliárd forint segítséget kap a Buda-Cash-botrányban érintett 84 önkormányzat a kormány szerdai döntése alapján - mondta Lázár János. A tárcavezető szerint az érintettek a következő napokban megkaphatják a pénzt. Döntöttek arról is, hogy az a 115 önkormányzat, amely nem adósodott el - így kimaradt az önkormányzati adósságkonszolidációból - idén 10 milliárd forint fejlesztési forrásra pályázhat.

Emellett a kormány kifizeti a bírságokat azon 140 település helyett, amelyeket fejlesztéseikkel összefüggő visszaélések miatt az Európai Bizottság elmarasztalt - mondta Lázár János. A miniszter arról is beszámolt, hogy támogatásra érdemesnek tartja a kormány a Magyar Nemzeti Bank javaslatát, amely szerint a Befektető-védelmi Alap (Beva) által nyújtott biztosítás összeghatárát 20 ezerről 100 ezer euróra emelnék.

A kormány támogatja az MNB javaslatát, hogy emeljék a BEVA nyújtotta kerethatárt Fotó: Polyák Attila - Origo

Ingyenes étkezés

Szeptembertől napi háromszori ingyenes étkezést biztosítanak a bölcsődés és óvodás gyermekeknek. Lázár János elmondta: csak a leggazdagabb szülőknek kell térítési díjat fizetniük, az ingyenes étkezés pedig 320 ezer gyermeket érint majd. A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a 25 és 55 év közötti mezőgazdasági dolgozókra is kiterjesztik a munkahelyvédelmi akciótervet, és az érintettek foglalkoztatását 14,5 százalékos járulékkedvezménnyel segítik.

Felhívás

A kormány ismét felhívással fordul minden megyei jogú városhoz és Budapesthez, hogy vállaljanak felelősséget egy-egy kisebb kárpátaljai magyar közösség sorsáért, nyújtsanak segítséget nekik a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János közölte: a kormány szerdai ülésén meghallgatták a külügyi és külgazdasági, valamint a belügyminisztert.