Együtt maradhatnak a Wallenberg diákjai

A Raoul Wallenberg szakközépiskola  bezárása ellen tartott demonstráció az iskola elött 2015 április 20-án A Raoul Wallenberg szakközépiskola  bezárása ellen tartott demonstráció az iskola elött 2015 április 20-án
A Raoul Wallenberg szakközépiskola bezárása ellen tartott demonstráció az iskola elött 2015 április 20-án
Vágólapra másolva!
Együtt maradhatnak a Raoul Wallenberg Szakközépiskola diákjai – tudta meg az Origo.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délelőtt Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere felkereste a Raoul Wallenberg Szakközépiskolát. Az iskola vezetése a szülői munkaközösség képviselőit is meghívta az egyeztetésre.

Költözés lesz

Balog Zoltán azt mondta, az biztos, hogy a Raoul Wallenberg Szakközépiskolát a Ludovika térről elköltöztetik, de az iskola 1200 diákja együtt maradhat.

A miniszter kiemelte: azt a megoldást terjeszti a kormány elé, hogy maradjon együtt az iskola, és így történjen meg a költözés. Az, hogy költözni kell, nem kérdés, azt a szülők is elfogadják, hiszen a jelenlegi épület a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kampuszának a része, és a továbbiakban szüksége van az intézménynek rá.

A Raoul Wallenberg szakközépiskolát bezárják, de a diákok együtt maradnak Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az, hogy az iskola együtt tudjon költözni és együtt tudjon maradni, erős szándék, és szívesen támogatja - mondta a tárcavezető.

Balog Zoltán arról is beszámolt a szülőknek és a tantestületnek, hogy Tarlós István főpolgármester segít keresni egy megfelelő épületet. A miniszter rövidesen találkozik a szülőkkel, és akkor felvázolja az összes alternatívát, hogy ne sérüljön az oktatás színvonala, se a hangulata - mondta a miniszter a Kossuth Krónikában.

Elmarad a tüntetés

A szülők péntekre tüntetést szerveztek a Raoul Wallenberg iskola bezárása ellen, de ez elmarad –mondta az Origónak Almásy Ildikó, aki részt vett az egyeztetésen.

Balog Zoltán azt mondta az egyeztetésen, hogy a kormány részéről megkapta azt az anyagi támogatást, amivel a Raoul Wallenberg Szakközépiskola költöztetése és az új épület felújítása megoldható. A Raoul Wallenberg név megmarad, csak a Ludovika tér 1. szám alatti épületet kell elhagyni a diákoknak és a tanároknak – mondta Almásy Ildikó, aki az egyik 9-es osztály szülői munkaközösségének vezetője.

Több terv van

Úgy tudjuk, több terv is van a költözésre. Az egyik, ha sikerült a megfelelő épületet megtalálni és felújítani, akkor már szeptemberben az új épületben kezdik meg a 2015/16-os tanévet a diákok. A másik terv szerint viszont akár egy évet is csúszhat a Raoul Wallenberg Szakközépiskola költözése, ha nem tudják szeptemberig lebonyolítani az új épület kiválasztását és átépítését. A költözés dátuma és helyszíne még ismeretlen - erősítette meg Almásy Ildikó. Balog Zoltán május elejére újabb egyeztetésre hívta a szülőket és az iskola vezetését.

Fórum volt hétfőn

Az iskola vezetése, a diákok és a szülők hétfőn egy fórumot tartottak, ahol a Klik egyik megbízottja semmilyen érdemi információval nem tudta a jelen lévőket megnyugtatni. A Klik osztályvezetője nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy miért kell bezárni az iskolát? Nem tudott választ adni arra, hogy mi lesz a diákokkal? Nem tudta megmondani azt sem, hol folytathatják tanulmányaikat az iskola tanulói.

A Raoul Wallenberg szakközépiskola egy összetartó közösség Fotó: Szabó Gábor - Origo

A szülők és az iskola vezetése az eredménytelen fórum után egy levelében azt írták a Kliknek, hogy szakmailag megalapozatlannak tartják az iskolabezárásról szóló tervezetet, mivel a Raoulban zajló egészségügyi szakképzés minden ága hiányszakma, a pedagógiai szakmacsoport pedig csak a mostani szakközépiskolában biztosított.

Úgy vélik, a jogutódként kijelölt intézményekben nincsenek meg a színvonalas oktatáshoz szükséges tárgyi feltételek. A szülők azt kérik a Klik vezetőjétől, hogy egy megismételt szülői fórumon végre választ kaphassanak kérdéseikre.