A korrupció kormánya ellen tüntettek

tüntetés budapest 2015.03.08
Vágólapra másolva!
Véget ért az ellenzéki és civil szervezetek budapesti korrupcióellenes felvonulása. Az Origo a helyszínről tudósított.
Vágólapra másolva!

Véget ért a "Tüntetés a Korrupció Kormánya ellen!" jelszóval meghirdetett ellenzéki demonstráció. A résztvevők az V. kerületi Erzsébet térről az Aradi utcába vonultak, ahol többek között Juhász Péter, az Együtt alelnöke és civil aktivisták tartottak beszédeket. A megmozdulás békésen zárult a rövid szónoklatok után.

Ezrek az utcán

Az eleinte 1200 fős menet fokozatosan nőtt az Aradi utcához érve, egy szervező szerint háromezren lehetnek a helyszínen, Juhász Péter pedig ötezer résztvevőt említett felszólalása közben. Az Origo becslése szerint körülbelül kétezren jöhettek el a megmozdulásra.

Milyen jogállam ez?

Ivanics Éva, volt pénzügyőr alezredes tartott beszédet először: szerinte egyre több feljelentést utasítanak el, csírájában elfolytanak minden feltárási kísérletet. Juhász Péter Együtt-alelnök ügyét említette példaként - azt, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda Juhász bejelentése ellenére sem nyomozott az állítólagos belvárosi ingatlanpanama ügyében. "Milyen jogállam az, ahol egy nyomozó dönt arról, induljon-e eljárás egy feltételezett korrupciós ügyben? Milyen korrupcióelles küzdelem ez amikor a nyomozóhatóság egy személyben képviseli a vádat és az igazságszolgáltatást?" - tette fel a kérdést az egykori pénzügyőr vezető.

A tolvajok fejedelméről beszélt Juhász

Nem hagyhatjuk, hogy mindenünket ellopják, látjuk, halljuk, hogyan lopnak, de a szívünkhöz nem férhetnek - mondta szónoklatában Juhász Péter. Az Együtt alelnöke szerint a mostani demonstráció példa arra, hogy össze tud még fogni az ellenzék és a civilszféra - igaz, az LMP nem jött el az akcióra.

Juhász Péter szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda esete csak egy tünet, a legnagyobb gond, hogy magát az államot lopta el a Fidesz. "Sokan dőltek be Orbánnak, pedig hazudott. Nem a mi miniszterelnökünk ő, hanem a tolvajok fejedelme" - mondta az ellenzéki politikus, aki országos tüntetést is szervezne március végén.

"Egyértelmű választási csalás történt"

Marek Bertram civil aktivista szerint minden állami szerv politikailag motivált, ha pedig korrupciós vádak merülnek fel, a legtöbb politikus összezár, a szálak összeérnek.

A szónok kifejtette, meghekkelték az országgyűlési választást is. "Egyértelmű választási csalás történt, a kormánypárt saját magára szabott rendszerében is négymilliárdba került a kétharmad megszerzése" - mondta Marek Bertram, hozzátéve, hiába adott be szerinte egyértelmű bizonyítékokat a csalásról, a Nemzeti Választási Irodának "túl nagy feladat" lett volna azok átvizsgálása.

Orbánt tartják a legkorruptabbnak

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt elnökségi tagja beszédében hangsúlyozta, a "a korrupció évtizedek óta a magyar politika rákja", Orbán Viktor miniszterelnök pedig rendszerváltás utáni időszak "legkorruptabb kormányfője".

Rövid biztatással kezdődött

A Erzsébet téren is Juhász Péter mondott lelkesítőnek szánt köszöntőt. Mint megjegyezte, bízik benne, hogy ez egy jó hangulatú demonstráció lesz. A jelenlévők közül sokan arról beszéltek, hogy a "Fidesz már mindent szétlopott".

Kivetkőztek magukból

A tüntetők ezután indultak meg a felvonulás végpontja, a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai központja felé. Vonulás közben felhangzott a korábbi ellenzéki tüntetésekről ismert "Orbán, takarodj!" és a "Mocskos Fidesz!", de van új rigmus is: "Szégyen-gyalázat, eladtad a hazádat!". A demontráció miatt időszakos forgalomkorlátozás volt az Erzsébet tér - József Attila utca -Andrássy út - Vörösmarty utca -Aradi utca útvonalon.

A tüntetés békés keretek között zajlott, csak az Andrássy út 2-es szám alatt történt vicces közjáték: 6-7 félmeztelen fiatal egy erkélyről integetve üdvözölte a vonulókat.

Kormányellenes tüntetők, még az Erzsébet téren Forrás: Origo

Elterelt a BKK

A BKK elterelésekkel készült a demonstrációra: a 16-os autóbusz a Deák Ferenc tér végállomás helyett az Arany János utcáig közlekedett, a 15-ös és a 115-ös autóbusz nem érintette az Erzsébet teret, a Hercegprímás utcát és a Hold utca megállót, a 105-ös autóbusz pedig nem érintette a Deák Ferenc téri megállót.

A BKK és a rendőrség is készült a tüntetésre Forrás: Origo