Rogán nem számít kerítésre a román határon

Rogán Antal
Velence, 2015. szeptember 16. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője érkezik a Fidesz-KDNP kétnapos kihelyezett tanácskozása előtt tartott sajtótájékoztatójára a velencei Velence Resort & Spa szálloda előtt 2015. szeptember 16-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A jelenlegi helyzetben kicsi a valószínűsége annak, hogy a román–magyar határon kerítést kell építeni, de minden eshetőségre jól fel vannak készülve a hatóságok – mondta az Origónak Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője. A politikus közölte, hamarosan egy új otthonteremtési programot indít a kormány.
Vágólapra másolva!

Óriási eredmény, hogy a magyar kormány elérte: a Törökországban lévő menekülteket nem a kötelező uniós kvóta szerint kell majd elosztani – mondta Rogán Antal az Origónak. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint egyelőre kicsi az esélye annak,

hogy kerítést kelljen építeni a román–magyar határon,

de ez abban az esetben megváltozhat, ha a szerbiai menekültútvonalak módosulnak.

Rogán Antal óriási eredménynek tartja, hogy Törökországból nem kell menekülteket befogadni Forrás: MTI/Marjai János

A korábbi időszakkal szemben

az ország jobban fölkészült egy ilyen helyzetre,

így a kerítés felépítése is gyorsabban menne, mint a szerb vagy a horvát határon – mondta.

Megerősített védelem

Rogán Antal nem számít áttörésre a december végi uniós csúcson sem, mivel szerinte az érdemi lépés csak a határok megerősített védelme lenne. Erre egyelőre nem sok esély van, bár Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének legutóbbi kijelentése már azt mutatja, hogy valami változóban van az Európai Unióban.

Új program

Rogán Antal arról is beszélt, hogy a kormány hamarosan dönt az új otthonteremtési programról, ami az első Orbán-kormány idején alkalmazott konstrukcióhoz lesz hasonló. Minderről a kormány december 16-i ülésén határoznak majd. A programmal

a gazdasági növekedést is élénkíteni szeretnék,

ahogyan az a korábbi időszakban is történt – mondta.

Új otthonteremtési programot indíthat a kormány Fotó: Origo

Orbán figyelmeztetett

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a Fidesz országjárásának V. kerületi fórumán arról beszélt, hogy Orbán Viktor már januárban figyelmeztetett: egyre több migráns érkezik az Európai Unióba, amiből még komoly probléma lehet. Már 2014-ben jelentősen megnőtt a számuk, a folyamat pedig 2015-ben tetőzött, de mostanra megállt – mondta Rogán.

Liberális jobboldal

A rendezvényen Gyürk András arról beszélt, a menekültválság az elmúlt 25 év egyik legsúlyosabb problémája. A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint

Brüsszel mostanra a terror európai fővárosává vált.

Külön szólt a város Molenbeek negyedéről, ahol egy szocialista polgármester tevékenységének köszönhetően sikerült 30 százalékkal növelni a lakosságot. Mint fogalmazott, ez a növekmény teljes mértékben a bevándorlókból származott, akik mostanra párhuzamos társadalmat építettek ki.

A brüsszeli Molenbeek negyed is szóba került Forrás: AFP PHOTO/Emmanuel Dunand

Mostanra a jobboldali pártok zöme is liberálissá vált Nyugat-Európában - véli az EP-képviselő. Mindezek ellenére most mintha valami változóban lenne. Ennek egyik oka az elmúlt években lezajlott gazdasági válság volt, ami a jóléti bizalmat törte meg. A másik ok pedig a mostani menekültkrízis. Ez ideológiai téren hozhat változásokat – mondta Gyürk András.

Román dicséret

Úgy látja, a Politico magazin listája is azt mutatja, hogy valami változik a nyugati liberális közvéleményben is.

A liftben mindenki nekünk ad igazat,

a folyosókon már kevésbé, míg az ülésteremben még nem – jellemezte az európai intézményekben uralkodó helyzetet a politikus. Gyürk András személyes példaként említette Theodor Stolojan volt román miniszterelnököt, aki elismerte, hogy a magyar miniszterelnök politikája a legjobb ebben a helyzetben.