Orbán Viktor mostantól már 2018-ra készül

fidesz kongresszus 2015 orbán viktor
Vágólapra másolva!
Három ellenszavazattal újraválasztották a Fidesz elnökének Orbán Viktort, aki a beszédében ismét a polgári Magyarország felépítését hangsúlyozta. Több felszólaló a párton belüli érdem nélküli előrejutást bírálta, míg mások a szervezetépítés fontosságát emelték ki. 
Vágólapra másolva!

Európa megújításért kiált, le kell zárni a liberális politika korszakát, és vissza kell térni a demokratikus Európához - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi Fidesz-kongresszuson. A kormányfő úgy fogalmazott:

az elmúlt 25 év egy nagy liberális korszak volt Európában,

voltak nagy pillanatai, mára azonban a liberális politika elvesztette vonzerejét, „kifulladt, lemerült", szembefordult a szabadsággal, ezért szembekerült az emberekkel, a demokráciával.

Orbán Viktor bejelentette, hogy a következő ciklust is vállalná Fotó: Marton Szilvia - Origo

Az Európai Uniónak új szabályokra van szüksége, és a következő európai korszak vagy demokratikus lesz, vagy nem lesz - mondta Orbán Viktor.

Áfacsökkentés

Hétfőn a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amely alapján a következő négy évben a lakásépítés áfája 27-ről 5 százalékra csökken - jelentette be Orbán Viktor. Az újraválasztott pártelnök beszédében elmondta, a következő években a polgári berendezkedésért fognak dolgozni. Ennek fontos része a magyar családok támogatása, mert

nélkülük nincs erős és sikeres ország.

A cél, hogy minden család feje felett legyen saját fedél, ezért javasolják a lakásépítési áfa csökkentését is - közölte.

Orbán Viktor szerint a kormány Magyarország polgárosodásáért dolgozik majd Fotó: Marton Szilvia - Origo

Orbán Viktor a célok között említette a teljes foglalkoztatottságot, valamint a nemzeti ipar fejlesztését, a magyar gazdák földhöz juttatását és a bürokrácia visszanyesését. Ezekből születik meg a következő néhány százezer munkahely - jelezte.

Itt maradunk

Közép-Európa legrégebbi, legnagyobb és legsikeresebb pártjának nevezte a Fideszt Orbán Viktor. "30 éve itt vagyunk (...), és a következő 30 évben is itt leszünk" - jelentette ki. Hiszünk Magyarországban és a magyarokban, hiszünk abban, hogy a magyarok bármilyen rossz helyzetből fel tudják emelni az országot - fogalmazott.

Orbán Viktor szerint Magyarország lett Európa egyik legbiztosabb pontja Fotó: Marton Szilvia - Origo

Mint mondta, a magyar nemzet se eltartója,

se eltartottja nem akar lenni más népeknek.

Csak erre lehetett építeni 2010-ben is, amikor egy csőd szélén álló országot bíztak a Fideszre a választók - hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: azóta öt év eltelt, és ma Európa legbiztosabb pontja Magyarország.

Orbán: Ez felkészülés

Orbán Viktor kormányfő készen áll arra, hogy két év múlva - ha meglesz a bizalom - vezesse a Fideszt és szövetségeseit a választási kampányban, és győzelem esetén folytassa a munkát a kormány élén. A következő két év legfontosabb feladata az elnök számára, hogy felkészítse a Fideszt és szövetségeseit a választásra - rögzítette a miniszterelnök.

"Jó alelnököket kaptam ehhez a munkához,

olyanokat, akiket kemény fából faragtak, és tudják, mi a rend" – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök azt mondta: ezt a két évet nem levezetésnek szánja, hanem felkészülésnek.

"Két év múlva, ha meglesz a bizalom, készen állok arra, hogy vezesselek bennetek a választási kampányban, és arra is készen állok, ha győzünk, folytassam a munkát a kormány élén."

Szavazások

Korábban újraválasztották a Fidesz elnökének Orbán Viktort. A miniszterelnök az 1177 érvényes szavazatból 1174-et kapott. Orbán Viktor 2003 óta a Fidesz elnöke, korábban pedig 1993 és 2000 között is ő állt a párt élén.

Pelczné Gáll Ildikó megőrizhette alelnöki székét Fotó: Marton Szilvia - Origo

A rendezvényen megválasztották a Fidesz négy alelnökét is. A küldöttek a Hungexpón újra bizalmat szavaztak Pelczné Gáll Ildikónak (1146 szavazat), a leköszönő alelnökök - Kósa Lajos, Lázár János és Pokorni Zoltán - helyére pedig Gulyás Gergelyt, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökét (1162 szavazat), Kubatov Gábor pártigazgatót (1139 szavazat) és Németh Szilárd parlamenti frakcióvezető-helyettest (1136 szavazat) választották meg.

A 2018-as választás

A kongresszuson korábban Kövér László a szervezetépítést, a 2018-as választásra felkészülést nevezte az új Fidesz-elnökség egyik legfontosabb feladatának. A házelnök szerint a Fidesznek - Kelet- és Közép-Európa legerősebb politikai közösségének - szembe kell néznie azzal, hogy ha nem akar az MSZP sorsára jutni, vagyis ha nem akarja nyugdíjasklubok hálózatává "aszalni" a szövetséget, akkor be kell vonnia a fiatalokat.

Kövér László nem akar az MSZP sorsára jutni Fotó: Marton Szilvia - Origo

„Reális alternatívát felmutatni képes ellenzék nélkül önmagunkkal kell megküzdenünk" - fogalmazott, jelezve, hogy ebben a helyzetben

a "belső ellentétek" szükségképpen felnagyítódnak,

ami "a felelősségünket csak felerősíti". A belső ellentétekről annyit mondott, hogy soha nem tartottak igényt több bizalomra és megbecsülésre a választóktól, mint amennyit egymás iránt tanúsítanak a közösségen belül.

Lázár intelmei

A Fidesznek nincs kormányzóképes alternatívája, ugyanakkor ennek ellenére sem dőlhet hátra - jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető úgy fogalmazott, ne higgye senki, hogy lottó ötös lenne az ellenzék hiánya, hiszen az sokkal inkább kockázat, mivel tompítja a reflexeket, homályosítja az éleslátást, és "nincs jó hatással a polgári erkölcsökre sem".

Lázár János szerint sokan érdem nélkül léptek előre Fotó: Marton Szilvia - Origo

Lázár János a korábbi kishitű, szervilizmusra építő hozzáállás megszüntetését, valamint az ország függetlenségének és szabadságának megvédését nevezte a legnagyobb kormányzati sikereknek, megjegyezte azonban, hogy a hatalommal járó káros mellékhatásoktól nem tudták mindig teljesen függetleníteni magukat. Példaként említette, hogy

a világukban sem mindig az érdemek szerint történt az előrelépés,

a miniszter úgy fogalmazott, "nem elég, ha fideszes vagy, jónak is kell lenned!".

Első helyen az oktatás

Navracsics Tibor uniós biztos arról beszélt, ha befektetünk az oktatásba, sikeres lesz a gazdaságpolitika. Amilyen az oktatás, olyan a jövő társadalma, ezért ma az Európai Unióban az elsődleges feladat a befektetés az oktatásba - fogalmazott.

Navracsics Tibor az oktatásba fektetne Fotó: Marton Szilvia - Origo

Jelezte, az EU biztonsága és jövője is függ attól, milyen lesz az oktatásunk. Az ágazat fejlesztésével Magyarország és az unió jövője is biztosabb lesz, mert egy szociálisan egységesebb társadalom nézhet szembe a kor kihívásaival - mondta.