Tucatnyi rendőr kerülhet még előzetesbe

Vágólapra másolva!
Már 38 gyanúsítottja van a záhonyi vesztegetési ügynek, közülük 21 embert vettek őrizetbe. A bíróság eddig 6 rendőr előzetes letartóztatását már elrendelte, az ügyészség szerdán dönt arról, kezdeményezi-e a többi 15 rendőr előzetes letartóztatását.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Védelmi Szolgálat régóta folytat titkos nyomozást a záhonyi rendőrök ellen, mert a belső ellenőrök tudták, hogy a határátkelőn szolgálatot teljesítők között vannak, aki üzletszerűen hivatali vesztegetést fogadnak el. Ezt a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője mondta az M1 televízió reggeli műsorában.

Simon Richárd szólt arról, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség történetének legnagyobb egyidejű műveletében az ügyészség részéről 75-en vettek részt, munkájukat a Készenléti Rendőrség 120 emberrel segítette. Azt mondta, hogy

az akciót a szolgálatváltás időpontjára időzítették.

A hajnali művelet alapos logisztikai előkészítést igényelt.

A helyettes szóvivő szerint az már önmagában is siker, hogy a több mint kétszáz embert mozgató akcióról nem értesültek idő előtt a gyanúsítottak.

Az ügyészség hétfőn csapott le, 39 helyszínen tartottak házkutatást, lefoglaltak több millió forintot és több ezer eurót, tetten értek egy útlevélkezelőt, akinél 950 euró volt.

Aznap harminc embert hallgattak ki, kedden pedig további nyolcat.

Simon Richárd elmondta: a rendőröknek azok a külföldiek fizettek, akik Magyarországra beléptek, vagy innen kifelé mentek. Ők az útlevelükbe csúsztatva adtak át 20-100 euró közötti összeget, hogy a rendőrök valamilyen szabálysértést "ne vegyenek észre".

Az Origo hétfőn tudta meg, hogy nagyszabású ügyészségi akció miatt volt torlódás hétfőn reggel a záhonyi határátkelőnél. Idén nyáron a határátkelőhely állományából 11 vámos ellen már indult eljárás cigarettacsempészet gyanújával.