Már megint Orbánra panaszkodnak Junckernél

Hungarian Prime Minister Viktor Orban is greeted by President of the European Commission Jean-Claude Juncker on the second day of the fourth European Union (EU) eastern Partnership Summit in Riga, on May 22, 2015 as Latvia holds the rotating presidency of
Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker
Vágólapra másolva!
A nagy áruházláncokat tömörítő EuroCommerce írt levelet a magyarországi állapotokról az Európai Bizottságnak. A panaszlevél megemlíti a plázastopot, a nagy láncokra egyoldalúan kivetett büntetőadót és a nemrég elfogadott szabályt, amely szerint két év veszteséges működés után az áruházláncoknak kötelezően le kell majd húzniuk a rolót az országban.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek írott levelében az áruházlánc vezetője, Kenneth Bengtsson egyebek mellett azt állítja, hogy „a magyar kormány arra kényszeríti a tagállami kereskedőket, hogy elhagyják Magyarországot, és feladják az ottani beruházásaikat”.

A Népszabadság brüsszeli forrásoktól jutott hozzá a levélhez. Ebben a szakmai szervezet arról is említést tesz, hogy

az Orbán-kormány középtávú stratégiai célja a külföldi befektetők kiszorítása a magyar kiskereskedelmi piacról.

Az áruházlánc szerint az Orbán-kormány ki akarja szorítani őket a magyar piacról Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Ez az EuroCommerce szerint nem fair, tekintettel arra, hogy a nemzetközi áruházláncok az elmúlt tíz évben kétezer milliárd forintot fektettek be az országba, a beruházásaik nyomán 50 ezer munkahely és több mint kétmillió négyzetméter, modern kiskereskedelmi eladótér jött létre.

A lap úgy tudja, Juncker nevében Daniel Calléja Crespo belső piaci főigazgató válaszolt a panaszokra. E szerint

folyamatosan vizsgálják a magyar kiskereskedelmi szektort érintő változásokat.

Calléja megerősítette, tisztában vannak azzal, hogy egyes változások hátrányosabban érintik a nemzetközi vállalkozásokat, mint a magyarokat. A bizottság jelenleg is vizsgálja ezt a szempontot, és „együtt dolgoznak a magyar hatóságokkal a helyzet megoldásában”.