Orvosok mint megélhetési bűnözők

egészségügy műtét kórház
Kiskunhalas, 2013. október 31. Térdprotézis-műtét a Kiskunhalasi Kórházban 2013. október 30-án. Lengyel János orvosigazgató közlése szerint a térdprotézis-beültetésekre váró pácienseinek korábbi, finanszírozási problémák miatt kirívóan hosszú várakozási idejét az elkülönített kormányzati támogatás felhasználásával a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a magyar átlagra hozta vissza. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
A Magyar Rezidens Szövetség érdemi forrásbővítés nélkül nem látja biztosítottnak a betegek biztonságos ellátását és a megfelelő mértékű munkabérek előteremtését. A rezidensek szerint a jövő évi költségvetés tervezett egészségügyi kiadásait látva van ok az aggodalomra.
Vágólapra másolva!

A rezidensek "tettre készen" várják az új, tiszta, átlátható, hazugságmentes és hálapénzmentes egészségügyet, amelyben tisztességben lehet gyógyulni és gyógyítani, és amely "nem kárhoztatja az orvosokat megélhetési bűnözőkké". Hozzátették,

szeretnének kötelességeiknek itthon eleget tenni, de jelenleg ehhez nem biztosítottak a feltételek.

Közleményükben azt is írják, hogy nem vitatják azt a szemléletet, hogy lehetne a kórházstruktúrát hatékonyabban is működtetni, és támogatnak minden olyan intézkedést, ami a forráselosztás hatékonyságát, a jogszabályok betartását, a rendszer tisztulását segíti elő, továbbá bíznak abban, hogy a kormányzat kiemelt céljai között szerepel a biztonságos betegellátáshoz szükséges jövő évi forrás megteremtése.

Képünk illusztráció. Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A Magyar Kórházszövetség elnöke csütörtökön azt közölte, hogy a társadalmat veszélyeztető kritikus helyzet elkerüléséhez módszeres és tervezett forrásbevonásra van szükség az egészségügyben, ezt a 2016-os költségvetési tervezet nem biztosítja.

Velkey György szerint a jövő évi költségvetés tervezete alapján

az egészségügy jövőre sem számíthat arra, hogy a finanszírozás fedezné az ellátást.

Legalább 120 milliárd forinttal kell növelni az egészségügy 2016-os költségvetését, és ez is csak a legsürgősebb kárenyhítésre lenne elég – hangsúlyozta. Az egészségügyi közfinanszírozást véleménye szerint az ország hazai össztermékének, GDP-jének két százalékával kellene emelni.