Navracsics Tibor újból a paksi bővítésről beszélt

navracsics tibor
The new European Union Commissioner for Education, Culture, Youth and Citizenship Tibor Navracsics attends his hearing at the European Parliament in Brussels, on October 1, 2014. AFP Photo/Thierry Charlier.
Vágólapra másolva!
Navracsics Tibor a paksi bővítésről beszélve azt mondta: nem a teljes beruházás blokkolását erősítette meg, hanem, hogy a bizottság az orosz-magyar szerződés fűtőelem-beszerzésre vonatkozó részének egyes elemeit kifogásolta. 
Vágólapra másolva!

A paksi beruházásról szóló csütörtök esti híradásokról beszélve Navracsics Tibor azt mondta: a külföldi hírforrásokkal ellentétben néhány magyar sajtótermék pontatlanul közölte a szavait. Ő nem a teljes beruházás blokkolását erősítette meg, hanem pusztán azt, hogy a bizottság az orosz-magyar szerződés fűtőelem-beszerzésre vonatkozó részének egyes elemeit kifogásolta.

Navracsics Tibor szerint néhány magyar sajtótermék pontatlanul közölte a szavait Forrás: AFP/Thierry Charlier

Lényeg a diverzifikáció

Az Euratom alapelvével nincsen összhangban az, hogy Magyarország nem több forrásból, csak Oroszországból szerezné be a nukleáris fűtőanyagot a leendő új paksi blokkokhoz - mondta az InfoRádióban az Európai Bizottság magyar biztosa. Brüsszel nem blokkolta Paks2 felépítését, a fűtőanyag beszerzéséről szóló magyar-orosz szerződéshez azonban nem járult hozzá.

A szerződés fűtőelemre vonatkozó részének egyes elemei ütköznek az unió atomenergiára vonatkozó elveivel. Az Európai Atomenergia Közösség lényegi eleme a diverzifikáció, vagyis több forrásból kell beszerezni a fűtőanyagot - mondta az Aréna című műsorban Navracsics Tibor.

Giró-Szász cáfolt, Navracsics megerősített

Csütörtökön Financial Time brit gazdasági lap azt írta: az Európai Unió leállította az atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött, 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását. Giró-Szász András azt mondta: nem igaz, hogy az Európai Unió blokkolta volna a Paks II. atomerőmű építését.

Navracsics Tibor magyar uniós biztos viszont az Indexnek megerősítette , hogy az Európai Bizottság megtárgyalta és szavazás nélkül jóváhagyta az Euratom javaslatát, ami a magyar kormány és Oroszország közt létrejött paksi bővítésről szóló megállapodást blokkolja.