Vágólapra másolva!
A veszprémi választókerület nemes préda, olyan jelölt kell oda, aki ismeri a helyieket és a problémákat, mert az ott élőknek másodlagos a kétharmad sorsa. Erről Navracsics Tibor uniós biztos beszélt az InfoRádiónak. A nem helyi bejelentkezőktől a választási kultúrát félti.
Vágólapra másolva!

Olyan képviselőre van szükség Veszprémben, aki ismeri a helyieket, a problémáikat, az ott élőknek másodlagos a kétharmad sorsa - mondta Navracsics Tibor európai uniós biztos pénteken az InfoRádió Aréna című műsorában. Navracsics Tibor biztosi kinevezése miatt kell időközi választást tartani a veszprémi választókerületben, amelynek előzőleg ő volt a képviselője.

Azt mondta, sokan pártpolitikát látnak a veszprémi szavazásban, "lélektani pontnak" tartják, mert a kormánypártok kétharmada ott megtartható vagy elveszíthető. Viszont azoknak, akik ebben a választókerületben élnek, arról szól a voksolás, lesz-e ismét olyan képviselőjük az Országgyűlésben, aki odafigyel a gondjaikra, és ehhez képest nekik a kétharmad, a pártpolitika másodrangú.

Aki ott él

Szerinte csak az lehet Veszprémben képviselő, és ő maga is azt a jelöltet támogatná, aki ott él, ismeri az ott élőket, a problémáikat, hiszen a képviselőnek elsősorban a kerületet kell képviselnie, és csak másodsorban a pártját. Uniós biztosként nem szólhat bele a tagállamok belpolitikájába, de az Európai Néppárthoz tartozó biztosként választási kampányban részt vehet a rendezvényeken - mondta. Szerinte egykori választókerülete "nemes préda", értékes kerület, ráadásul mindenki szimbolikusnak tekinti az időközi választást.

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy eddig általában helyi jelöltek indultak a választáson Veszprémben, olyanok, akik régóta ismerték egymást, ezért nem volt személyeskedés a kampányban, hanem a helyi ügyeket vitatták meg. Szerinte annak, hogy most egyesek "valamilyen megfontolásból bejelentkeztek" és elindulnak a választáson, az ottani választási kultúra eshet áldozatául.

Bejelentkezett Simicska

A Nemzeti Választási Bizottság február 22-re tűzte ki az időközi országgyűlési képviselő-választást Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében. A képviselői helyért való indulást Simicska Lajos, a Közgép Zrt. tulajdonosa is fontolgatja. Török Gábor politológus is bejelentette, hogy elindulna, de aztán visszakozott.