A CÖF helyteleníti a devizahiteles tüntetéseket

Vágólapra másolva!
A magyar törvényhozás mindent megtett a devizakárosultak problémáit enyhítő megoldásért, a Civil Összefogásért Fórum és Közalapítvány ezért közleményben helyteleníti azokat az utcai megmozdulásokat, amelyekre egyes pártok, népszerűségük növelése céljából rátelepednek.
Vágólapra másolva!

A CÖF-CÖKA, bár elkötelezett a hitelkárosultak mellett, úgy véli, hogy „az állampolgárok összességének érdekeit figyelembe véve nem fogadható el olyan megoldás, amely azt követeli, hogy a Magyar Nemzeti Bank a devizahiteleket 180-190 Ft/svájci frank áron váltsa át”, mert az MNB-nél így veszteség keletkezne, ezt pedig az állami költségvetésből kellene pótolni.

„Egyetlen ellenzéki párt vagy túlzottan magabiztos ügyvéd sem feljogosított arra, hogy eddigi eredménytelenségét a károsultak jogalap nélküli hitegetésével leplezze” – írják közleményükben.

Ismételten azt javasolják a kormánynak, „szabályozza rendeletben, hogy a devizaárfolyam-áthárítással kapcsolatosan induló perekben a károsultak kapjanak teljes vagy részleges költségmentességet, az eljárások pedig soronkívüliséget; a kormány telepítse a bankokra, az árfolyammal kapcsolatos eljárásban is, a tisztességes magatartás bizonyításának terhét”.

A Jobbik ma tüntet

A Jobbik a forintosítási törvény visszavonásáért hirdetett tüntetést péntekre, mivel indoklásuk szerint már minden parlamenti eszközt kimerítettek a devizahitelesek érdekében. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, megvárták a civil tiltakozások hatását, nem akartak azokra „rátelepedni”.

Az Országgyűlés kedden fogadta el azt a törvénymódosítást, amely a jövő év elejétől automatikusan forintosítja a deviza- vagy devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződéseket. Az átváltási árfolyamot a június 16. és november 7. közötti jegybanki devizaárfolyam átlaga, vagy az MNB november 7-én jegyzett hivatalos devizaárfolyama közül választják ki az adósoknak kedvezőbben.