El a kezekkel a Radnóti hagyatéktól!

felirat FOTÓ ÁLTALÁNOS NÖVÉNY síremlék sírkő TEMETŐ virág FOTÓ ÁLTALÁNOS NÖVÉNY síremlék sírkő TEMETŐ virág Budapest, 2014. november 9.
Radnóti Miklós sírja a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben a költő halálának 70. évfordulóján, a Holokauszt-emlékév keretében
Budapest, 2014. november 9. Radnóti Miklós sírja a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben a költő halálának 70. évfordulóján, a Holokauszt-emlékév keretében megrendezett Radnóti-emléknapon 2014. november 9-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Politikai pártok honlapján is téma lett a közelmúltban Radnóti Miklósné hagyatékának sorsa. A végrendelet kezelője és Radnóti Miklósné örökösének jogi képviselője felszólították a pártokat, tartsák távol magukat az író örökségétől. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokban számos újságcikk foglalkozott Radnóti Miklósné hagyatékának sorsával, és több politikai párt is kampánytémájává tette Radnóti Miklós emlékének őrzését. Ezzel összuefüggésben dr. Endrényi Krisztina, Radnóti Miklósné, majd halála után Radnóti Miklósné örökösének jogi képviselője, valamint Ferencz Győző, Radnóti Miklós és Radnóti Miklósné irodalmi hagyatékának végrendeletileg kijelölt kezelője nyilatkozatot tettek, ezt alább közöljük.

Nem az államé az örökség

Radnóti Miklósné érvényes végrendeletet hagyott hátra. Ebben részletesen rendelkezett ingó és ingatlan vagyonáról, valamint a jogok kezelése tárgyában is. A hagyatéki eljárás törvényesen lezajlott, minden Radnóti Miklósné végakarata szerint történt.

Radnóti Miklós sírja a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben található. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Ha akarta volna, Radnóti Miklósné a magyar államra hagyhatta volna teljes vagyonát, de nem így tett. Azonban Radnóti Miklós és saját irodalmi hagyatékát (a kéziratokat, leveleket, dokumentumokat és fényképeket, tehát mindazt, ami a nyilvánosság szempontjából jelentőséggel bírhat) nagyvonalúan a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ Kézirat és Régi Könyvek Gyűjteményének adományozta.

Nem kampánytéma

Az elmúlt időszakban politikai pártok honlapján is téma lett Radnóti Miklósné hagyatékának sorsa. Felszólítunk minden politikai pártot, hogy tartsák magukat távol Radnóti Miklós és Radnóti Miklósné szellemi és tárgyi örökségének kérdéseitől. Radnóti Miklós költészete, élete és halála, valamint Radnóti Miklósné alakja nem válhat politikai kampánytémává, nem használható fel politikai célokra. Nevükhöz nem kapcsolhatja magát egyetlen politikai párt sem. Minden ilyen kísérlet kegyeletsértő, ellentétes a költő és felesége által képviselt szellemiséggel, méltatlan az emlékükhöz.