Milliókat érnek az Orbánnak adott tanácsok

Orbán Viktor kormány minisztériumok névsor
Orbán Viktor, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltje, jelenlegi miniszterelnök (b) és Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár megérkezik a pártszövetség frakciójának alakuló ülésére a Képviselői Irodaházba 2014. május 5-én.
Vágólapra másolva!
Havi 11 millióba forintba kerülnek azok az Orbán Viktor kormányfő számára adott tanácsok, amelyek egy része csupán szóbeli, konzultatív jellegű javaslattétel. A többségében régóta Orbán körül forgolódó miniszterelnöki biztosok és megbízottak fizetési listája vegyes: nagy részük megelégszik a bruttó egymilliós díjazással, de van, aki állami cégtől jut mellékeshez, és olyan is, aki egyáltalán nem kér pénzt.
Vágólapra másolva!

Évente 132 millió forintot - és egyéb juttatásokat - költ a Miniszterelnökség Orbán Viktor kormányfő főtanácsadóira: egy miniszterelnöki biztosra és 11 miniszterelnöki megbízottra - derült ki a Miniszterelnökséget vezető Lázár János egy írásbeli kérdésre adott válaszából. Összeszedtük kik ők, és milyen területeken befolyásolják a döntéseket.

A Századvégtől Lázáron át Orbánig

A legmagasabb sarzsi több szempontból is a mindössze 31 éves Héjj Dávidé, a Századvég Intézet korábbi politikai elemzőéjé: ő az egyetlen magasabb presztizsű miniszterelnöki biztos, illetménye pedig ennek megfelelően miniszteri szintű, vagyis bruttó 1,25 millió forint. Ez kiemelt egészségügyi ellátással és gépkocsi használattal egészül ki.

Héjj Dávid idén szeptembertől 1-től felel „a kormányfő feladatkörébe tartozó ügyekben szükséges társadalmi és kormányzati egyeztetésekért". Alig több mint két éve még csak koordinációs stábvezető volt a Lázár János vezette Miniszterelnökségen - igaz, már akkor helyettes államtitkári bérért. Héjj egyébként még 2010-ben szegődött az akkor Fidesz-frakcióvezető Lázár János kabinetfőnökévé.

Héjj Dávid Orbán Viktor előtt Lázár Jánosnak dolgozott Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szociológusként végzett fiatalember úgy került kapcsolatba Lázárral, hogy a Századvég érdekeltségi körébe tartozó - 2011-ig Giró-Szász András volt kormányszóvivő által is részben tulajdonolt - Strategopolis Kft.-nek dolgozva segített az akkor Lázár irányította Hódmezővásárhely fejlesztési koncepciójának kidolgozásában.

Régi nevek: Szemerkényi, Tellér

A 11 miniszterelnöki megbízott között jó néhány ismerős név akad: olyanoké, akik nemcsak az előző ciklusban segítették tanácsaikkal a miniszterelnököt, hanem már az első Orbán-kormány idején is. Ilyen Szemerkényi Réka, aki már 1998-2002 között is kormányfői főtanácsadóként dolgozott. Akkor és most is biztonságpolitikai kérdésekben segíti Orbán Viktort.

A Fidesz-KDNP EP-listájának női jelöltjei: Szemerkényi Réka balról az első Forrás: MTI/Kallos Bea

Az Origo információ szerint eközben továbbra is úgy néz ki, hogy a kiváló amerikai kapcsolatokkal rendelkező Szemerkényi a megüresedő washingtoni nagyköveti poszt várományosa, miután onnan hazahívják Orbán volt gazdasági főtanácsadóját, a Lex Szapáryként elhíresült törvénymódosítással a 70 éves diplomata-nyugdíjkorhatár fölött oda kinevezett Szapáry Györgyöt.

Tellér Gyula is már az első Orbán-kormány idejétől segíti tanácsaival a miniszterelnököt. Társadalomelméleti kérdésekben adott eligazításáért ő is államtitkári, vagyis szűk egymilliós bruttó bérre, valamint szolgálati autóra jogosult. Tellér igazi ideológus, akire a kormányfő hallgat: olyannyira, hogy Orbán az emlékezetes tusnádfürdői beszédében szinte az ő Orbán-rendszerről írt értekezését „mondta el".

Tellér Gyula 2006-ban a Fidesz-KDNP listáján parlamenti mandátumot szerzett Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Tellér az első Orbán-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal politikai elemző főosztályát vezette, legutóbb pedig azzal került a hírekbe, hogy a hvg.hu értesülése szerint a múlt héten a nemzetgazdasági tárca mintegy száz összehívott dolgozóját „okosította ki" egy tréningen az orbánizmus lényegéről, és, arról, miért korszakhatár 2010, mi volt előtte és milyen célokat követ mostanság a kormányzás.

Akinek állami cégtől van mellékese

Szintén régi tanácsadó Orbán környezetében Félegyházy-Megyesy Jenő volt denveri tiszteletbeli konzul, aki a nyugati magyarság társadalompolitikai hátterét, illetve az észak-amerikai kapcsolatok érintő kérdésekben segíti a miniszterelnök munkáját.

A tanácsadó nemcsak a miniszterelnöki megbízotti fizetéséből él, hanem azt kiegészíti a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) felügyelőbizottsági tagságáért járó havi 279 ezer forintos díjazással is. Felügyelőbizottsági tagja az Eximbanknak is, de ezért a munkáért már nem kap külön pénzt.

Kitüntetésügyi főtanácsadó is van

Akárcsak az elmúlt ciklusban, most is Granasztói György felel kormányfői megbízottként "a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló törvény végrehajtásával kapcsolatos, továbbá a kultúra és a művelődés területét érintő eseti feladatok ellátásáért". Granasztói uigyanis a Miniszterelnökségen belül működő Magyar Corvin-lánc-iroda vezetője, és neki köszönhető a az újralapított Szent István-rend mellett a Magyar Becsületrend is.

Granasztói György történész a Corvin-lánc-iroda vezetője Forrás: MTI/Soós Lajos

A Magyar Becsületrendet eddig csak egyszer ítéltek oda: 2012. október 23-án kapta meg az akkor százéves Tamás Aladárné Szűcs Ilona, a felvidéki Balogvölgy tanítónője, aki a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadása után visszavette magyar állampolgárságát, emiatt viszont elveszítette a szlovákot.

Szóban is referálhat Hegedűs és Kárpáti

Információink szerint az előző ciklushoz hasonlóan továbbra sem muszáj írásban ellátnia feladatát két biztosnak, Hegedűs Zsuzsának és Kárpáti Györgynek: ha olyan természetű a tanács, elegendő szóban megfogalmazniuk. Hegedűs Zsuzsa szociológus korábban is Orbán főtanácsadója volt, és a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványt is vezette: csibéket és malacokat osztott hátrányos helyzetű családoknak.

Hegedűs Zsuzsának is jár állami autó miniszterelnöki megbízottként Fotó: Origo

Hegedűs Zsuzsától emlékezetes a három éve a Népszabadságnak adott, majd visszavont, ám a lap által mégis megjelentetett interjú, amelyben más mellett arról beszél: „a szociális népszavazás én magam vagyok". Alig egy éve, a Heti Válasznak adott interjúban Hegedűs nemcsak „mérvadó európai politikusként", hanem Magyarország „legjobb exportcikkeként" jellemezte Orbán Viktort.

Kárpáti György sporttémákban ad tanácsokat a miniszterelnöknek Forrás: MTI/Földi Imre

Továbbra is miniszterelnöki megbízott Kárpáti György olimpiai bajnok vízilabdázó, a nemzet sportolója, aki korábban egy interjúban bevallotta, hogy havonta legfeljebb negyedórás telefonbeszélgetéssel keresi meg sportügyi főtanácsadói juttatását - akkor bruttó 670 ezer forintot. Ez a pénz ma már a többiekhez hasonlóan bruttó egymillió forinthoz közelít.

Akinek kevés, és akinek semmi sem jár

A legrosszabbul fizetett miniszterelnöki főtanácsadónak havi mintegy 750 ezer bruttóval kell beérnie. Ennyit keres Kopek Gábor, aki idén augusztusig a a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora volt, de új megbízatása is az intézményhez köti. Feladata a Mome Laboratory Kreatív Innovációs és Tudáspark elnevezésű állami beruházás szakmai programjának kidolgozására és nyomon követése.

Egyetlen fillér díjazás nélkül látja el munkáját Nagy István, aki csak költségtérítésre tart igényt. Ilyen konstrukcióban dolgozott az előző ciklusban is a Miniszterelnökségen főtanácsadóként - akkor éves költségvetési kerete 20 millió forint volt. Szakterülete továbbra is a kormány fejlesztési célkitűzéseinek megvalósítása, illetve a hazai gazdaság mozgásterének bővítése és versenyképességének erősítése.

Az ukrán helyzetre is kell jó tanács

A miniszterelnöki biztosok közül a legtöbbet, bruttó 1,12 millió forintot Kovács Miklósnak „az ukrán helyzettel összefüggő magyar külpolitikai stratégiát érintő" tanácsai érnek. Szeptembertől tart igény a kormányfő ezekre a tanácsokra a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) volt elnökétől.

Az idén őszi, a kettősállampolgárság-biznisszel kapcsolatos, az Indexen megjelent, és a kormányzati kommunikációban kisebbíteni igyekezett visszaéléseket sajátos megvilágításba helyezi, hogy a miniszterelnöki biztos már tavaly - még a KMKSZ elnökeként - jelentette ki, hogy „árucikk lett a magyar állampolgárság Kárpát-Ukrajnában", ahol 500-1000 euróért lehet ezt megvenni.

Kultúrbiztosok: Szőcs és Kerényi

Ismerős név a miniszterelnöki megbízotti fizetési listán Szőcs Géza korábbi kulturális államtitkáré és Kerényi Imréé, aki nemrég csak úgy jellemezte magát, mint Orbán Viktor „cselédje."

Szőcs Géza kulturális ügyekért felel miniszterelnöki biztosként is Forrás: Szabó Gábor

Szőcs általános kulturális ügyekért felel, Kerényi pedig az egyik leghosszabb nevű államigazgatási feladatért, „a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért."

Kerényi Imre kultúrharcot vív az alaptörvény-festményekkel és a buzizással is Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Az Alaptörvénnyel, azt azt népszerűsítő festményekkel, és az Alkotmány asztalaival széles körben ismert Kerényi legutóbb „buzilobbizásával" kavart vihart, amit már Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője is elfogadhatatlannak nevezett, a kormányfő bizalma mégis töretlen benne.