Százmillióból tervezik a Városliget új múzeumát

Vágólapra másolva!
Az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületére kétfordulós, nyílt nemzetközi tervpályázatot hirdettek, összesen 325.000 eurós értékben. 
Vágólapra másolva!

A százmillió forintnak megfelelő összegre kiírt kétfordulós pályázat első szakaszában nem építészeti terveket bírálnak el, hanem a kiírásra jelentkezők alkalmasságáról születik döntés. A jelentkezőknek többek között referenciák bemutatásával kell igazolniuk kompetenciájukat és jártasságukat kulturális közhasználatú építmények tervezésében. Az új pályázatot kiíró Városliget Zrt. hét világhírű építészirodát hív meg az eljárásba, akik megerősítették részvételi szándékukat.

10 tervet várnak

A pályázat második fordulójába összesen 10 pályázó jut: a hét meghívott mellett a pályázat első fordulójára benyújtott referenciáinak, szakmai kompetenciájának és pénzügyi alkalmasságának értékelése alapján három további pályázó kerül kiválasztásra a második fordulóba.

Az idén decemberben induló második fordulóba jutott 10 pályázótól már részletes építészeti terveket vár a zsűri, amelyeket 2015 április közepéig bírál majd el.

A Liget Budapest Projekt keretében felépülő öt új múzeumépület a park szélein, illetve a Ligetben található, de lebontásra ítélt építmények, beépítések helyén épül fel.

A Petőfi Csarnok helyén

A Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint a FotóMúzeum Budapest (a mostani Magyar Fotográfiai Múzeum) az Ötvenhatosok terén, a Magyar Zene Háza a lebontásra kerülő volt Hungexpo-irodák helyén, míg az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum a lebontandó Petőfi Csarnok helyén épül majd fel. Az eredményhirdetést követően 2015-ben a részletes tervezés, a szükséges engedélyek beszerzése és a közbeszerzési eljárások lebonyolítása zajlik majd, az építkezés pedig 2016-ban indulhat, s az épületek 2018 tavaszán kerülnek átadásra. Az öt új múzeumépület megvalósításának tervezett összköltsége 75 milliárd forint.