Kitart a Svájcba menekült romák egy csoportja

Vágólapra másolva!
Noha kevés esély mutatkozik arra, hogy menekültstátuszt kapjanak azok a miskolci romák, akik október végén utaztak Svájcba ezért, egy részük kitart. Mára a 65 fős csoportból 35-en maradtak az országban, de ők ragaszakodnak a menekültstátuszhoz.
Vágólapra másolva!

Ügyükben megbeszélést tartott Jean-Francois Paroz svájci nagykövet a miskolci önkormányzat, valamint a miskolci roma önkormányzat vezetőjável. Váradi Gábor a roma önkormányzat elnöke az Origónak azt mondta, a csoport fele már hazajött, ki honvágy miatt, ki azért, mert nem volt elég erős az elszánása.

A Svájcban maradtak meghallgatása a menedékérelemmel kapcsolatban folyamatosan zajlik, de mivel Magyarország uniós tagállam, és biztonságos országnak számít, ezért vajmi kevés annak az esélye, hogy kérelmüket elfogadják, menedékkérelmüket a városban zajlott kilakoltatásokkal indokolták - mondta az elnök. Arról, hogy Svájc esetleg menedékjogot adhat nekik, arról egy, már 15 éve Svájcban élő Miskolcról származó féritól hallottak. A roma önkormányzat nem támogatta a helyiek kiutazását, Váradi Gábor szerint a kilakoltatások miatt kialakult konfliktust helyben kell megoldani.

Leállított kilakoltatások

Váradi Gábor beszélt arról is, hogy a miskolci számozott utcákban - köszönhetően a Máltai Szeretetszolgálat és az önkormányzat együttműködésének - leállították a kilakoltatásokat. Ez a napokban négy családot érintett volna, de egyelőre nem kell elhagyniuk otthonukat.