Orbánt nem üldözik terroristák országhatárokon át

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kormányfő és családja vonaton, másodosztályon utazott haza Zürichből, miután meglátogatta Svájcban tanuló lányát. Legalábbis egy ilyen szerelvényről szálltak le Kelenföldön. A kérdés az, hogy biztonsági szempontból rendben van-e a történet.
Vágólapra másolva!

Egy olvasó fényképezte le a kormányfőt és családját Kelenföldön, és a képeket elküldte a Blikknek.

Beszámolója szerint a 13 órás úton nem látta a miniszterelnököt és családját, csak akkor vette észre őket, amikor leszálltak a csomagjaikkal a kelenföldi pályaudvaron.

Ott két férfi várta őket – vélhetően a testőreik.

Orbán Viktor Lausanne-ban töltött pár napot a családjával, ahol a legidősebb lány, Ráchel EMBA-képzésen vesz részt.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint teljesen természetes, hogy a kormányfő bizonyos helyzetekben testőrök nélkül utazik. Erről előzetesen, írásban kell lemondania, a kérést kockázatanalízis után teljesítik, vagy nem, azaz megvizsgálják, hogy biztonságos-e védelem nélkül utaznia.

Orbán Viktor nem az a személy, akit országhatárokon át üldöznének terroristák – mondta az Origónak Tarjányi Péter –, így teljesen érthető, hogy testőri kíséret nélkül utazott a lányához Svájcba.

Ha egy magánúton – ahogy Tarjányi Péter fogalmazott – fenyegetettség lép fel, akkor a kormányfő azonnal testőrséget kap.