Másodszor ítélték életfogytiglanra a volt rendőrparancsnokot

Vágólapra másolva!
Életfogytiglani börtönre ítélt egy argentin bíróság pénteken 15 nyugállományú katonát, rendőrt és civil tisztségviselőt a katonai diktatúra (1976-1983) idején egy titkos fogolytáborban elkövetett súlyos bűncselekményekért - közölték igazságügyi források.
Vágólapra másolva!

A Buenos Airestől mintegy 60 kilométerre délre fekvő La Plata város bírósága huszonegy vádlott bűnösségéről ítélkezett az 1976-78 között a város peremén működtetett "La Cacha" börtön 135 áldozatának az elrablása, megkínzása és meggyilkolása ügyében. Többségük az argentin katonai junta ellenzékéhez tartozó baloldali fiatalember volt.

La Casha

A "La Cacha" áldozatai között volt Estela Barnes de Carlottónak, a diktatúra bűneinek leleplezésért harcoló, Május téri nagymamák (Abuelas de Plaza de Mayo) szervezet vezetőjének várandós állapotban elrabolt, és később megölt lánya is. A 83 éves emberjogi aktivista, aki több évtized után két hónapja találta meg az elrabolt lánya által a börtönben megszült unokáját, jelen volt a pénteki ítélethirdetéskor, és az internetre felkerült bírósági felvételek tanúsága szerint lelkesen megtapsolta az ítéletet.

Életfogytiglan - másodszor

A tizenöt, életfogytiglannal sújtott vádlott mellett a bírák négy vádlottat 12, illetve 13 évi szabadságvesztésre ítéltek, két további személyt viszont felmentettek a vád alól.

A vádlottak padján ült ismét Miguel Etchecolatz, Buenos Aires tartomány egykori rendőrparancsnoka - akit most másodjára ítéltek életfogytig tartó szabadságvesztésre a katonai juntai "piszkos háborújában" elkövetett bűnökért -, és Jaime Lamont Smart volt belügyminiszter is.