Elvették Navracsicstól az állampolgársági ügyeket

EU-tisztújítás - Biztosjelöltek meghallgatása
Navracsics Tibor
Vágólapra másolva!
Navracsics Tibor a kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai területet és a sportügyeket irányíthatja.
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor magyar uniós biztosjelölt számára a kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai területet és a sportügyeket szánja Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság megválasztott elnöke ezt szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén jelentette be.

Kifejtette, Navracsics Tibor tárcája kis mértékben módosul: megmarad benne a kulturális, oktatási, valamint ifjúságpolitikai terület, de az uniós polgárság felelősségi területe átkerül a görög belügyi EU-biztosjelölthöz, a néppárti Dimitrisz Avramopuloszhoz, ugyanakkor Navracsics Tibor lesz felelős a sportügyekért.

Juncker elsimerően beszélt Navracsicsról

Juncker a bejelentéssel egyidejűleg bizalmáról biztosította Navracsics Tibort, aki – mint mondta – nagyszerűen teljesített a parlamenti szakbizottsági meghallgatásán, és „erős európai elkötelezettséget mutatott”, ami alkalmassá teszi őt az EU-biztosi tisztség ellátására.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Forrás: AFP/Frederick Florin

Három változtatás

Az egyes portfóliók felelősségi területeit illetően három további kisebb módosítás is történt. Egyfelől a fenntartható növekedés ügye Miguel Arias Canete spanyol biztos éghajlat- és energiapolitikai portfóliójából átkerül Frans Timmermans holland első alelnök felelősségi területei közé.

Másodsorban az űrkutatás, amely eredetileg a közlekedéssel közös portfólióban szerepelt, átkerül a belső piaci és ipari kérdésekkel foglalkozó portfólióba – vagyis a pótlólag jelölt szlovén Violeta Bulctól a lengyel Elzbieta Bienkowska illetékességébe.

A harmadik változtatás, hogy a gyógyszerekkel és gyógyászati termékekkel kapcsolatos felelősségi terület a Bienkowskának szánt ipari portfólióból átkerül az egészségügyibe, amelyet a litván Vytenis Andriukaitis felügyelhet.

„Nem oldja meg teljesen a problémát”

Guy Verhofstadt, az EP elsőként reagáló liberális frakciójának vezetője – a Juncker-beszéd elhangzása közben az újságírók számára kiosztott állásfoglalásában – úgy vélekedett, hogy a magyar jelölttel kapcsolatos döntés „nem oldja meg teljesen a problémát”. Verhofstadt azt várja Junckertől, hogy rendelje Navracsics Tibort egy olyan bizottsági alelnök illetékessége alá, aki „hitelesen bizonyított a polgári szabadságjogok terén”.

Örült a kormány

Mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottsága szerint Navracsics Tibor alkalmas ugyan EU-biztosnak, de a testület nem támogatta, hogy a kultúra, az oktatásügy, az ifjúságpolitika és az uniós polgárság portfólióját kapja meg a magyar jelölt.

Navracsics Tibor, a biztosjelölti meghallgatásán. Forrás: AFP/Thierry Charlier

A kormány üdvözölte, hogy az Európai Parlament szakbizottsága alkalmasnak találta Navracsics Tibort arra, hogy az Európai Bizottság tagja legyen – mondta Kurucz Éva. A kormányszóvivő tudatta: a brüsszeli meghallgatás is bizonyította, hogy ƒ„felkészültsége és európai elkötelezettsége messzemenőkig alkalmassá teszik a feladat ellátására".

Ujhelyi nem lepődött meg

Nem lepte meg a szakbizottság álláspontja Ujhelyi Istvánt. Az MSZP-s EP-képviselő az Origónak azt mondta, ott ült Navracsics Tibor múlt heti meghallgatásán, és már akkor látszott, hogy „akármennyire is próbálja levakarni a homlokáról Orbán Viktor billogját, nem tudta”, hiszen miniszterelnök-helyettes volt az orbáni rendszerben.

Október 13-án még arról beszélt Jean-Calude Juncker, az Európai Bizottság elnökének szóvivője, hogy még arról sem határozott, hogyan orvosolja a Navracsics Tibor esetében felmerült problémát.

A választókat ez nem érdekli

A Navracsics Tibor körül kialakult helyzet akár mozgósító erővel is hathat a fideszes szavazókra, de a magyar választók túlnyomó többsége számára nem sokat mond az egész eljárás – többek között erről is beszéltek politikai elemzők az Origónak.