Adevarul: Orbán Viktor Putyint plagizálja

Vágólapra másolva!
A New York Times szerint a két ország között növekvő feszültséget igazolja, a szlovák Sme szerint Washington elveszítette a türelmét, a román Adevarul szerint pedig Magyarországnak is kárt okoz a magyar kormány magatartása. Külföldi lapok a kitiltási ügyről.
Vágólapra másolva!

A beutazási ügy újabb bizonyítéka az USA és Magyarország között növekvő feszültségnek – írta a New York Times amerikai lap az USA-ból kitiltott hat magyar kormánytisztviselővel kapcsolatban. A lap idézte André Goodfriendet, a budapesti amerikai követség ideiglenes ügyvivőjét, aki szerint a magyar közszférában mutatkozó korrupciót több mint egy évtizede vizsgáló amerikai diplomaták a helyzet általános romlását tapasztalják. "Ha ez a helyzet tovább halad ezen az úton, lehetetlen lesz szövetségesként együttműködni" – idézték a diplomatát, aki szerint éppen ez az, amit el akarnak kerülni.

A New York Times emlékeztetett, hogy Washington és Orbán Viktor konzervatív kormánya között már régóta súrlódás van. Orbán Viktor választási győzelmeivel bebetonozta pozícióját Magyarország megkérdőjelezhetetlen vezetőjeként. A hatalom központosítását, az ellenfelek kijátszását célzó lépései, valamint a pártjának és szövetségeseinek kedvező törvénymódosítások aggodalmakat ébresztettek, hogy tekintélyelvű rendszer van kiépülőben Magyarországon.

"Az Orbánhoz közel állókat érintő beutazási tilalom azt jelzi, hogy

– olvasható a Sme liberális szlovák lap "Szankciók Orbán ellen" című cikkében. A lap szerint különböző figyelmeztetések és erősödő kritikák után lépték meg ezt az amerikaiak, miután elveszítették a türelmüket. Ha nem kapnak várakozásaik szerinti reakciókat, valószínűleg felkészültek arra, hogy ennél is tovább menjenek – írta a Sme.

"A korrupció csak ürügy, a valós ok: Orbán Magyarországának irányultsága" – olvasható a Sme másik kommentárjában. A "Vízum nélkül" címet viselő, beutazási tilalommal foglalkozó jegyzetben azt írják, hogy a korrupciós kísérlet megfelelő, de nem elégséges ürügy a vízum megtagadására: amikor a múltban az amerikaiak ilyen lépéshez folyamodtak, annak hátterében mindig komolyabb okok voltak. Emlékeztetett a Sinn Fein vezetőjének, Gerry Adamsnek az esetére, akit azért nem engedtek be az USA-ba, mert nem utasította el az IRA erőszakosságát, az indiai Gudzsarát államot vezető Narendra Modira, akit azért, mert nem akadályozta meg a muszlimok legyilkolását, illetve Kurt Waldheim osztrák elnökre, akinek náci múltja volt a kitiltás oka.

Putyint plagizálja

Orbán Viktor "putyinista" magatartása kárt okoz Magyarországnak – ezzel a címmel az Adevarul román lap írt arról, hogy Magyarországot kizárhatják a Demokráciák Közösségéből. A lap szerint a magyar kormányfő az orosz elnököt plagizálja. "A budapesti vezető újraírta az alkotmányt, megsértette az igazságszolgáltatás függetlenségét, és csorbította a sajtószabadságot, valamint a vallásszabadságot" – írt az Adevarul.

Orbán Magyarországa: vége a demokrácia színlelésének – írta a román jobboldallal szimpatizáló Evenimentul Zilei. "Micsoda pofon ez Orbán Viktornak, aki éppen a demokrácia élharcosaként szerzett nevet magának a kommunizmus végnapjaiban! Ha kizárják a közösségből, Magyarországot nem fogják többé demokráciának tekinteni a civilizált világban, és ennek leghamarabb a gazdaság terén lesznek következményei" – írták.

Nem kérnek Navracsicsból a művészek

Az Adevarul beszámolt arról is, hogy 30 neves európai művész petíciót küldött hétfőn az Európai Bizottság elnökének. Ebben tiltakoznak az ellen, hogy Navracsics Tibor legyen a kultúráért felelős uniós biztos, mivel tagja volt "az emberi jogoknak, közös európai értékeknek hátat fordító, a kulturális sokszínűséget tagadó, szólásszabadságot és művészi önkifejezést korlátozó" Orbán-kormánynak.

Az aláírók – köztük Simon Rattle karmester, Luc Bondy, a párizsi Odéon színház igazgatója és Pierre Audi, a Holland Nemzeti Opera vezetője – azt írták, hogy "nem megoldás" mindössze az állampolgársági területet visszavonni Navracsics biztosi hatásköréből, mert "az oktatás és kultúra alapvető fontosságúak az európai kibontakozás számára". A petícióról a Le Soir belga lap is hírt adott.

Az Egyesült Államok által korrupciógyanú miatt elrendelt beutazási tilalomnak hat érintettje van, mind a hatan a kormány alkalmazottai vagy kapcsolatban állnak a kormánnyal. Az ügyről bővebben itt is olvashat.