Nyerges Zsolt cáfolja, hogy rajta lenne a kitiltottak listáján

Orbán Viktor arénát avat,  szolnoki Vízilabda Aréna, átadó ünnepség, Szolnok, Nyerges Zsolt
Vágólapra másolva!
Újabb nevet emlegetnek a Parlamentben a folyósokon azzal kapcsolatban, hogy kik kerülhettek föl arra a listára, amely azoknak az embereknek a nevét tartalmazza, akik nem utazhatnak az Egyesült Államokba. Információink szerint Orbán Viktor gazdasági holdudvara került a célkeresztbe, korábban azt írtuk, hogy valószínűleg Nyerges Zsolt sem utazhat a tengerentúlra. Nem sokkal ezelőtt a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben cáfolták, hogy az üzletember rajta lenne az Amerikából kitiltottak listáján.   
Vágólapra másolva!

A KÖZGÉP Zrt. kommunikációs igazgatója a cikkünk megjelenését követően az alábbiakat juttatta el szerkesztőségünkbe.

Az Origo.hu-n megjelent cikkükben névtelen források alapján azt a hamis látszatot keltik, hogy dr. Nyerges Zsolt rajta lehet az Amerikai Egyesült Államokból „kitiltottak” listáján. Ezzel szemben a valóság az, hogy dr. Nyerges Zsolt sem cégtulajdonosként, sem magánszemélyként semmilyen formában nem érintett sem a kitiltási ügyben, sem az ahhoz a sajtóban társított korrupciós vádakban.

Roppant szövevényes ügyként írták le az Origo által megkérdezett politikusok, kormánypárti parlamenti képviselők a múlt héten kirobbant, hat embert érintő amerikai beutazási tilalmat. Az ügy lényege, hogy az Egyesült Államok hat ember ellen korrupciógyanú miatt rendelt el beutazási tilalmat. Mind a hatan, ahogy az amerikaiak fogalmaznak, a kormány alkalmazottai, vagy kapcsolatban állnak a hazai kabinettel. Az amerikai nagykövetség törvényi szabályozás miatt nem hozhatja nyilvánosságra az érintettek személyazonosságát.

Szijjártó elutazott

A kormányzat arra hivatkozik, hogy velük senki semmilyen korrupciógyanúra utaló információt nem közölt, és az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, amíg jogerős ítélet nincsen ellene. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Washingtonban utazott, hogy elsimítsa a botrány hullámait, de minden bizonnyal hivatalosan ott sem fog kiderülni, hogy ki az a hat ember, aki nem utazhat az Államokba.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Washingtonba utazott. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A mostani ügy sokak szerint egy hosszú folyamatnak az egyik állomása. A hazai külügyi folyamatokra rálátó forrásaink szerint az Egyesült Államok az utóbbi években nem igazán foglalkozott a térségünkkel. A washingtoni radarképernyőre az ukrajnai válság eszkalálódásával került föl Magyarország, ráadásul pont azokban a napokban köttetett meg az oroszokkal a paksi atomerőmű bővítéséről szóló megállapodás.

Washingtonnak az ukrajnai gázszállítás leállítása is szúrta a szemét, ráadásul mindez a Norvég Alap elleni fellépéssel kiverte a biztosítékot. A norvégokkal való összekülönbözés kapcsán arról az aspektusról sem szabad elfelejtkezni, hogy az északi állam nemzetközileg nagyon elismert. Ennek legnyilvánvalóbb jele, hogy Jens Stoltenberg, Norvégia korábbi miniszterelnöke vezeti jelenleg a NATO-t.

Keményen beleállt

Forrásaink szerint egyáltalán nem szokás, hogy egy amerikai ügyvivő ilyen keményen felvállalja a konfliktust az adott ország kormányával. Minden bizonnyal erre erős felhatalmazást kapott Washingtontól, ahol egyébként korábban már Bill Clinton, majd Barack Obama is bírálta a magyarországi belpolitikát. Komoly figyelmeztetés az is, hogy a rendszerváltás óta először most fordul elő, hogy egy újonnan hivatalba lépett magyar külügyminisztert nem az amerikai kollégája fogad.

André Goodfriend Magyarországra akkreditált amerikai ügyvivő. Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Információink szerint informális úton sem fogják nyilvánosságra hozni az amerikaiak a hat kitiltott ember nevét. Ennek egyik legfőbb oka, hogy „ott legalább demokrácia van" - mondta egy szocialista képviselő. Az időzítés kapcsán valóban meglepő, hogy maga az ügy nem vált a választási kampány részévé, de ennek legfőbb oka, hogy nem kívántak az amerikaiak beavatkozni.

Varga Mihály és a NAV elnöke

Eddig a leggyakrabban a sajtóban az adóhivatal vezetőjét emlegették mint aki rajta van a listán. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint azonban Vida Ildikó nem érintett az ügyben. A miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón egy újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: „minden, az adóhivatal elnökének munkavégzésével kapcsolatos információ el kell, hogy jusson hozzá, ilyen információt pedig nem kapott”. Ugyancsak kérdésre elmondta, hogy nem tett fel ezzel kapcsolatban külön kérdést Vida Ildikónak, ahogyan a hivatal többi munkatársát sem kérdezte végig arról, érintett-e esetleg az ügyben.

Varga Mihály és Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Forrás: MTI/Soós Lajos

Orbán szűk köre van a célkeresztben?

Forrásaink arról is beszéltek, hogy biztosan az érintettek között van a miniszterelnökhöz közel álló üzleti kör egyik ismert tagja. A jogászként indult embert jelenleg egy építőipari céggel hozzák szoros összefüggésbe, de komoly sportberuházásokat is megvalósított egy alföldi megyeszékhelyen. Informátoraink úgy látják, hogy az amerikaiak direkt a kormányfő szűk körének kívántak üzenni, hogy a továbbiakban nem lesznek elnézőek a politikájával szemben.

Ennek alapján ez az ember akár Nyerges Zsolt is lehet, akit sokan Simicska Lajos közeli üzlettársának írtak le. 2011-ben lett a Közgép elnöke, amely cég 2013-ban 430 milliárd forint értékben nyert közbeszerzési pályázatokon. Nyerges közvetett tulajdonában van a Class FM, a Heti Válasz és a Lánchíd Rádió is, de a TV2 felvásárlásához is köze lehet.

Orbán Viktor felavatja a szolnoki Vízilabda Arénát, a kép jobb szélén látható Nyerges Zsolt. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nagyot csalódtak az ellenzékben

Egy másik informátorunk szerint azonban a kormányra próbálnak nyomást gyakorolni a tengerentúlról, mivel több gazdasági érdekcsoporttal menetelnek szembe Orbánék. Kormánypárti képviselő forrásunk szerint óriási csalódást okozott Washingtonban az ellenzék idei csúfos szereplése, ráadásul komoly összegeket invesztáltak a mögöttük lévő alapítványokba, és úgy tűnik, ez a pénz elveszett.

Problémát okoz a tengerentúlon az is, hogy az Együtt-PM-re nem lehet felépíteni egy nagy baloldali néppártot, ráadásul Bajnai Gordon is távozott a magyar közéletből. Az MSZP egyelőre finoman szólva sincsen az ereje teljében, míg a DK esetében eléggé világosak a növekedés határai. A Jobbikkal természetesen senki sem számol. Egy ilyen politikai helyzetben forrásunk szerint Amerikának el kellene fogadnia, hogy a magyar választók világos felhatalmazást adtak a Fidesznek, és semmilyen demokráciadeficit nincsen.

Barack Obama nem fog meghátrálni. Forrás: AFP/Saul Loeb

Amerika nem fog meghátrálni

Az esetleges kiút kapcsán senki sem tudott semmi biztosat mondani, de egyesek abban bíznak, hogy a helyzet megnyugtatóan rendeződni fog, de erre a mostani külpolitikai szituációban nem sok esély van. Amerika biztosan nem fog meghátrálni. Annak ellenére, hogy Szlovákia és Csehország is az orosz szankciók esetleges könnyítéséről beszélt, feléjük nem juttattak el washingtoni illetékesek ilyen nyílt üzenetet.