Fidesz: az internetadó elfogadhatatlan, logikátlan, hibás

pornó szűrő, internet, felnőtt tartalom, gyermek védelem
France, young boy with a computer
Vágólapra másolva!
Egy DVD-nyi adat után 600 forint adót kellene fizetni az Orbán-kormány adóterve szerint, ami ellen máris erős a tiltakozás. Hasonlóan hevesen ellenezte a Fidesz azt, amikor 2008-ban a szocialisták akartak - kisebb mértékű - internetadót bevezetni.
Vágólapra másolva!

“Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz” - tiltakozott még 2008-ban a Fidesz az akkor éppen a szocialista kormány által bevezetni kívánt adónem ellen.

Alighanem a fogyasztókra hárítanák az új adót a szolgáltatók Forrás: PhotoAlto/Gabriel Sanchez

A párt jelenlegi társadalmi kapcsolatok ért felelős igazgatója, Nyitrai Zsolt pedig felszólította Hiller István oktatási minisztert, hogy a rossz logikájú, hibás koncepciójú internetadó-tervezetet végleg vonják vissza.

Áthárítástól félt a Fidesz

Az akkor a Fidesz telekommunikációs munkacsoportját vezető politikus azzal érvelt a pártja honlapján jelenleg is elérhető nyílt levelében, hogy „jól tudjuk, hogy a szolgáltatásokért ki fizet: a vásárló, azaz a fogyasztó. A hazai piaci versenyben egyetlen szolgáltató sem fogja ezt az újabb sarcot benyelni, hanem mindenképpen át fogják hárítani a fogyasztókra.”

Akkor, 2008 áprilisában, alig néhány nappal az után, hogy a koalíciós partner, az SZDSZ bejelentette, kilép a kormányból, az MSZP-s kabinet egy törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé, amelyben a Nyitrai által említett netadót vezette volna be.

Visszavonulót kellett fújni

Azt tervezték, hogy a kulturális járuléknak hívott sarcot kivetik az internetszolgáltatásra és a mobilszolgáltatásra is. A 0,8 százalékos, úgynevezett kulturális hozzájárulás a mobil-tartalomszolgáltatásra és az internetszolgáltatásra terjedt volna ki. Az akkori kormánypárt 2-3 milliárd forintot akart beszedni ebből.

Jelentősen megdrágulna az internet-használat a kormány új adóterve miatt Forrás: RIA Novosti/Alexandr Kryazhev

Azonban a parlamentben megfeneklett a terv, az akkori ellenzék, élén a Fidesszel ellenezte az ötletet, ahogyan az SZDSZ sem állt mellé, majd egyre több szocialista képviselő szólalt fel a net- és telefonadó ellen. Az ötletgazda, a kulturális tárca elállt az elképzeléstől, és nem lett semmi az adóból.