Kimúlt Elek, a nyíregyházi oroszlán

Elek, nyíregyházi oroszlán
Vágólapra másolva!
Végelgyengülésben kimúlt Elek, a Nyíregyházi Állatpark első lakója. Nagyon jó természetű oroszlán volt. 19 évet élt.
Vágólapra másolva!

Elpusztult a Nyíregyházi Állatpark első lakója, Elek, az oroszlán. Elek ritkaságszámba menő módon 19 évet élt meg. A hímoroszlán az intézmény „alapító állata" volt, 1996 karácsonyán került Nyíregyházára Hollandiából – közölte Gajdos László, az állatkert igazgatója. Eleket ajándékba kapták, autóval hozták, és egy hét alatt csináltak neki helyet egy elhagyatott épület átalakításával.

Vele kezdődött az állatpark kialakítása a Nyíregyházához tartozó Sóstógyógyfürdőn, a híres Sóstói-erdőben, a régi szabadidőpark területén. Az állatkertet 1997 nyarán avatta fel Göncz Árpád államfő.

Sok utód tíz nősténytől

Gajdos László szerint az oroszlánok a természetben általában nyolc évet élnek, állatkertben pedig 15 évet. Elek 19 évig élt Nyíregyházán, 10 nősténye volt, amelyekkel számos utódot hoztak világra.

és igen jó természetű, előfordult, hogy egyszerre nyolc kölyökkel kellett játszania, de tűrte, és bírta a csintalan kicsik fárasztó életre nevelését, ragaszkodását" – mondta az igazgató.

Elek Forrás: sostozoo.hu

Nyár óta betegeskedett

Elek nyár óta betegeskedett, egyre nehezebben mozgott, és fájdalomcsillapítókra szorult, most végelgyengülésben múlt ki.

A Nyíregyházi Állatpark 1996 óta az ország második legnagyobb állatkertjévé fejlődött. Harminchektáros területén 500 állatfaj 5000 egyede él: Európa, Afrika, Ázsia, Amerika, Ausztrália, a sarkvidékek, sőt az óceánok, tengerek számos ritka állata. Van itt különlegességnek számító fehér tigris, afrikai elefánt, komodói sárkány, indiai orrszarvú, jegesmedve, nyugati síkvidéki gorilla és tigriscápa is. A park 50 fajmegmentési világprogramban is részt vesz, zsiráfokat, lisztmajmocskákat, borneói orangutánt, bali seregélyt és szibériai tigrist is szaporítanak.