Visszalépett a fajvédő konferencia főszponzora

Vágólapra másolva!
Az esemény körüli negatív médiavisszhang miatt megvonta támogatását a National Policy Institute Budapestre tervezett kongresszusának egyik szponzora, az angliai székhelyű Arktos Media Ltd.
Vágólapra másolva!

A cég elnöke, a svéd származású Daniel Friberg döbbenetesnek nevezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt "annyira izgatja egy békés szándékú írók és gondolkodók részvételével zajló kis létszámú gyűlés", hogy még a beutazási tilalmat is képes elrendelni – írta a Magyar Nemzet a cég elnökének levelére hivatkozva.

A kongresszus ellen többen is tiltakoztak az elmúlt hetekben. Orbán Viktor vasárnap utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg a konferenciát.

A belügyminiszter betiltotta az amerikai székhelyű, szélsőséges, fajvédő National Policy Institute október 3. és 5. közötti, Budapestre tervezett konferenciáját, és utasította az országos rendőrfőkapitányt, hogy kezdeményezze beutazási és tartózkodási tilalom elrendelését a tanácskozás előadóival szemben.

A rendezvény belügyminisztériumi betiltása ellen a Jobbik és a Társaság a Szabadságjogokért emelt szót. Richard Spencer, a Montana állambeli Whitefishben székelő NPI elnöke pedig a kongresszus honlapján azt közölte: a magyar kormány tiltása ellenére is megtartják az október eleji budapesti konferenciát, amely zártkörű magánrendezvény lesz, így azon a sajtó sem vehet részt – írta a Magyar Nemzet.