Kibírta a hét fogást Navracsics Tibor

Navracsics Tibor  brüsszeli meghallgatásán
Brüsszel, 2014. október 1. Az Európai Parlament illetékes bizottsága előtti brüsszeli meghallgatásán készített kép Navracsics Tiborról, az Európai Bizottság oktatás, kultúra, ifjúság és állampolgárság területekért felelős magyar tagjelöltjéről 2014. október elsején. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Merőben eltérőek a vélemények Navracsics Tibor brüsszeli meghallgatásáról. Az MSZP szerint a volt külgazdasági és külügyminiszter immár Orbán Viktor ellen folytat szabadságharcot. Szerintük ugyanis pontosan azt mondta, amit hallani akartak a bizottságban. A kormánypártok természetesen nem így látják. A Fidesz–KDNP elismerte a politikusát. Azt írták, hogy Navracsics Tibor volt az egyik legjobb a biztosjelölti meghallgatások során. Az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó tárca élére jelölt magyar politikust szerdán este hallgatták meg Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Kutyaszorítóban

Kőkemény kérdések záporoztak Navracsics Tiborra szerdán este az Európai Parlament kulturális bizottságában tartott biztosi meghallgatásán. Az izzasztó kérdezz-felelek este hat órakor kezdődött, és csaknem három órán át tartott. Magyarország korábbi külgazdasági és külügyminiszterét Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke jelölte az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó tárca élére.

A biztosjelölti meghallgatáson a többi között a Norvég Civil Alap magyarországi alapítványai elleni támadásokról is kérdezték a magyar politikust. Navracsics Tibor erre úgy válaszolt, hogy személy szerint mindig jó kapcsolatot ápolt a civilszervezetekkel, így a Norvég Alappal is.

Jó kapcsolatot ápol a civilszervezetekkel Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A sajtószabadság helyzetét is firtatták a bizottság tagjai. Navracsics Tibor erre azt mondta, szilárdan támogatja a média- és a szólásszabadságot. Emlékeztetett arra, hogy ő tárgyalt a magyar kormány nevében a törvény vitás passzusairól az Európa Tanáccsal és az Európai Bizottsággal, Magyarország pedig módosította a törvényt a szükséges pontokon.

A Mein Kampf is tananyag lesz?

„Tormay, Wass és Nyirő a magyar tananyag része. Hitler Mein Kampfja is az lesz?” – ez volt talán a legerősebb kérdés, amire reagálnia kellett Navracsics Tibornak. Úgy válaszolt, hogy mindig is zéró toleranciát hirdetett a magyar antiszemitizmus előretörésével szemben, és mindig kiváló kapcsolata volt a hazai zsidó közösséggel.

Kiváló kapcsolata volt a hazai zsidó közösséggel Forrás: AFP/Thierry Charlier

Navracsics Tibor beszélt a magyar fiatalok elvándorlásáról is. Óriási problémának nevezte, hogy a jobban fizető országokba mennek el. A meghallgatáson többször hangsúlyozta, hogy az ifjúságnak megfelelő oktatásban és képzésben kell részesülnie, ami méltó munkalehetőségekhez segítheti őket. A magyar politikus biztosi tevékenységének prioritásai között említette, hogy az oktatás az unió növekedési motorja lehet. Azt szeretné, ha az európai egyetemek a világ legjobbjai lennének.

Navracsics állta a sarat

Egyértelmű siker volt Navracsics Tibor biztosjelölti meghallgatása – írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja. Ahogyan fogalmaztak, „szakmai felkészültségének és az alapvető európai értékek iránti elkötelezettségének köszönhetően az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta a magyar jelölt az Európai Parlament szakbizottságai előtt tartott meghallgatások során”. Közölték azt is, hogy Navracsics Tibor magabiztosan és a szakterület iránti személyes elkötelezettségéről tanúbizonyságot téve beszélt az ifjúsági, oktatási, kulturális és uniós polgársági területeket magában foglaló biztosi portfólióval kapcsolatos terveiről, elképzeléseiről. Hozzátették: a biztosjelölt elképzelései teljesen összhangban vannak az uniós értékekkel és az Európai Néppárt célkitűzéseivel.

„Navracsics bűntársa a rezsimnek”

Navracsics immár Orbán Viktor ellen folytatja szabadságharcát – így reagált Ujhelyi István szocialista EP-képviselő Navracsics Tibor uniós biztosi meghallgatására. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy Navracsics Tibor a meghallgatáson azt mondta, amit egy leendő európai biztostól elvárnak. Progresszív, az európai értékeket megőrző, sőt, azokat továbbfejlesztő programot adott. Az MSZP szerint azonban mélyen kiábrándító, hogy csak most képviseli ezeket az értékeket.

Ujhelyi: "Navracsics immár Orbán Viktor ellen folytatja szabadságharcát" Forrás: Facebook/Ujhelyi István

Az ellenzéki párt úgy véli, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesként „tagja és bűntársa volt annak a rezsimnek, amely felszámolta a kulturális sokszínűséget, megtiporta a sajtószabadságot, korlátozta az egyetemek függetlenségét”. Az MSZP szerint a biztosjelölt keze is benne van az oktatás „elsorvasztásában”, valamint a civilek „megfélemlítésében és ellehetetlenítésében”.

Az oktatás lehet a siker kulcsa

Navracsics Tibor egyértelműen megmutatta, hogy igazi európai – ezt már Sabine Verheyen, az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottságának néppárti koordinátora írta közleményében. A jobbközép, kereszténydemokrata pártcsaládhoz tartozó politikus felkészültnek tartja Navracsics Tibort. Továbbá, üdvözölte a biztosjelölt azon szándékát, hogy korszerűsítené az oktatási rendszert. A néppárti koordinátor szerint Navracsics Tibor világossá tette, hogy azért mondott le magyar miniszteri tisztségéről, hogy teljes erejével az európai biztosi funkcióra összpontosíthasson. Ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy a meghallgatást „a magyar országos politikáról folytatott vitatkozás uralta”.

Kiértékelik a meghallgatást

A parlamenti szakbizottságok a meghallgatás után 24 órán belül értékelik Navracsics Tibor teljesítményét. Szükség esetén írásban további kérdéseket tehetnek fel. Minden biztosjelölt alkalmasságáról jelentést küldenek az EP Bizottsági Elnökök Értekezletének, valamint az Elnökök Értekezletének. Ha nem kérnek további információkat, akkor az egyeztetést követően lezártnak nyilvánítják a meghallgatásokat.

A Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságnak a közös uniós törvényhozás október 22-i, strasbourgi plenáris ülésén szavazhat bizalmat.