Távhő- és gyógyszerár: ezek változnak októberben

rezsicsökkentés gáz tűzhely láng
Lászlóné Tóth Irén gyújtja be egy gyufa lángjával egy gáztűzhely égőjét Orosháza közelében lévő tanyáján
Vágólapra másolva!
Változik 800 gyógyszer ára, olcsóbb lesz a távhő, és új számot kapott az egyetemes belföldi tudakozó is: az Origo összegyűjtötte, milyen változások várhatóak október elsejétől.
Vágólapra másolva!

Változó gyógyszerárak

Közel 800 gyógyszer ára változik október elsején: 396 koleszterin- és vérnyomáscsökkentő készítmény olcsóbb lesz - van, amelyik 60 százalékkal is kevesebbe kerül majd -, de szinte ugyanennyi normatív támogatású gyógyszer ára emelkedni fog, átlagosan 3,5 százalékkal.

Közel 800 gyógyszer ára változik októberben. Forrás: DPA/AFP/Willi Matheisl

A Világgazdaság értesülései szerint az árcsökkenés a 2011-ben bevezetett vaklicit eljárásnak köszönhető, ami bevezetése óta több milliárd forinttal faragta le a tarifákat.

Olcsóbb lesz a távhő

Olcsóbb lesz október elsejétől a távhő is, a jelenlegi árnál 3,3 százalékkal: a parlament még februárban döntött az ár mérsékléséről a rezsicsökkentés részeként. A lépés mérsékli a fogyasztók tartozásait: Magyarországon összesen 650 ezer távfűtéses lakás van, júniusban pedig közel 2 milliárd forintra rúgott a fél éven belüli tartozások összege.

Drágulhat a kenyér

A kenyér várható drágulásáról még augusztusban nyilatkozott Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. A Napi Gazdaságnak azzal indokolta az áremelést, hogy a hazai sütőipari vállalatok négy éve nem emelték listaáraikat, a dráguló liszt és a gyenge forint miatt azonban idén ősszel 25-30 áremelkedésre lehet számítani.

A Magyar Pékszövetség 25-30 százalékos áremelést jósolt az ősz folyamán. Forrás: AFP/Jeff Pachoud

11-800 az új szám

Módosul a belföldi egyetemes tudakozó száma, és új vállalat, az Invitel áll a szolgáltatás mögé: a tudakozó száma a 198 helyett 11-800 lesz októbertől, a régi számot tárcsázókat pedig hangüzenet figyelmezteti a változásra.

Marad a gázár

A gázdíj változatlan marad, annak ellenére, hogy az elosztási forgalmi díj növekedhet : a minimális, köbméterenként 24 és 80 fillér közé tehető drágulást kompenzálja, hogy az egyetemes szolgáltatás terén számított földgázár csökkent. Így marad a korábbi lakossági gázár - közölte a a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Októberben sem változik a lakossági gázár. Forrás: MTI/Rosta Tibor

Jelenteni kell a számlázási programot

Október elsejétől be kell jelenteni a NAV-hoz a számlázási programokat: a vállalkozásoknak eddig nem volt ilyen kötelezettségük, de rendelkezniük kellett olyan nyilatkozattal, ami szerint a számlázási rendszer megfelel a jogszabályi követelményeknek.

Jelenteni kell a számlázási programot is a NAV-nak. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A rendelet külön kitért az online számlázási rendszer bejelentésére - utóbbi esetben az adatbejelentés tartalma is eltér.

A bejelentéseket egy, erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell megtenni 30 napon belül. Az első bejelentést 2014. november 15-ig várják, vagyis a jogszabály bevezetése miatt a jogalkotó további 15 nap haladékot adott az adózóknak.