Szocialista lakásmutyigyanú a VII. kerületben

Devosa Gábor Rumbach Sebestyén utca 10 Devosa Gábor Rumbach Sebestyén utca 10 Devosa Gábor, Rumbach Sebestyén utca 10
Vágólapra másolva!
Saját rokonától vett egy világörökségi ingatlant Devosa Gábor, Erzsébetváros korábbi alpolgármestere, aki jelenleg az MSZP–Együtt-PM–DK közös jelöltje a VII. kerületben. Az ingatlant bérlőként még a sógora vette meg, amit kétmillió forintért vásárolt meg tőle az egykori alpolgármester, majd 17,5 millióért adott tovább. Devosa szerint az ügy felmelegítése egy lejáratókampány része. A történteket a nyomozó főügyészség sem vizsgálta.
Vágólapra másolva!

Több millió forintot keresett még 2007-ben Devosa Gábor, az MSZP–Együtt-PM–DK jelenlegi erzsébetvárosi képviselőjelöltje, korábbi alpolgármestere egy Rumbach Sebestyén utcai világörökségi ingatlan eladásával. A meglehetősen bonyolult történet kibogozásához több mint tíz évet kell visszamenni az időben.

Miért Devosát értesítették?

Az érintett önkormányzati lakás bérlője még 2003. január 25-én halt meg. Ez után az ingatlan bérlője Virág József lett. Hogy ő kicsoda, az később lesz érdekes. A bérleti szerződés Hunvald György, akkori MSZP–SZDSZ-es polgármester 2005. július 20-i hozzájáruló nyilatkozatán alapszik. Azaz a város vezetője döntött arról, hogy ki bérelhetett önkormányzati lakást. Ez egyébként más kerületekben is így van. Hunvald György tehát maga dönthetett az önkormányzati testületek megkérdezése nélkül, általános felhatalmazás alapján a bérbeadásokról.

A Rumbach Sebestyén utca 10-es számú ház, amelyben Virág József bérelte azt a 87 négyzetméteres lakást, amelyet Devosa Gábor később megvett. Fotó: Bielik István - Origo

Virág József tehát 2005. augusztus 1-jén kötött bérleti szerződést a Rumbach Sebestyén utca 10/a I. emeleti, 87 négyzetméteres, a Dohány utcai zsinagóga közelében lévő világörökségi lakásra. Az akkor csepeli illetőségű Virág József 2006. június 6-án vételi kérelmet nyújtott be a bérelt lakásra. A kérelemnek a gazdasági bizottság 1156/2006 számú határozatában zöld utat adott, amelyről július 25-én kapott értesítést a bérlő. Ez után az Erzsébetvárosi Vagyonkezelő megrendelte az ingatlan értékbecslését, amely dokumentumon szokatlan módón értesítendőként nem a bérlő, hanem Devosa Gábor akkori alpolgármestert jelölték meg a mobiltelefonszámával együtt.

Az érték 15 százalékát kellett kifizetni

Az értékbecslés 2006. augusztus 23-ára készült el, amely 15 530 000 forintos értéket állapított meg a Rumbach Sebestyén utcai lakásra. A vagyonkezelő augusztus 25-én elfogadta az ingatlanra vonatkozó vételi ajánlatot, és az árat a becsült érték 15 százalékában, 2 329 500 forintban határozta meg. Ez az eljárás az akkori önkormányzati bérleti lakások felvásárlása esetében nem ütközött jogszabályba. Azon a napon egyébként egyszerre döntöttek több lakás elidegenítéséről. Volt olyan, amelynél az eredeti érték 18, vagy éppen 100 százalékát kellett az aktuális bérlőnek kifizetnie. Azt nem tudni, hogy mi volt a rendezőelv. A vagyonkezelő döntésével a gazdasági bizottság is egyetértett.

Devosa Gábor a baloldali ellenzék színeiben indul az önkormányzati választáson. Korábban a kerület alpolgármestere volt. Fotó: Bielik István - Origo

Virág József az önkormányzat illetékes testületeinek a döntéseiről 2006. szeptember 12-i dátummal kapott értesítést, amelyet az Origo birtokába került dokumentumok alapján szeptember 14-én érdekes módon Devosa Gábor vett át a vagyonkezelő épületében. Az adásvételi szerződést november 20-án írták alá, és így került az érintett ingatlan 2007. január 3-i dátummal Virág József tulajdonába.

Olcsóbban vették a sógortól

Az eddig is furcsa adásvétel ezután azzal vett újabb fordulatot, hogy Virág József 2007. március 24-én eladta a lakást Devosa Gábornak és feleségének.

mivel az akkori alpolgármesternek a sógora volt. Az eladás furcsasága, hogy a vételár csupán kétmillió forintot tett ki, azaz 329 ezret azonnal bukott az eladó. 2007 elején egyébként az ingatlanpiac helyzete egyáltalán nem indokolta ezt az értékcsökkenést, főleg Budapest egy megújuló részén fekvő területen. A szokatlanul rövid, alig kétoldalas szerződés egyértelműen mutatja a felek közti bizalmi viszonyt.

Fotó: Bielik István - Origo

Devosáék azonban nem sokáig élvezték a világörökségi környezetet, mert 2007. május 15-én eladták a lakást egy Odesszában született, izraeli állampolgárnak. Az eladási ár 17,5 millió forint volt, és figyelemre méltó, hogy ebben az esetben komoly, hétoldalas szerződést kötöttek a felek. Az ingatlan jelenleg is ugyanannak az embernek a nevén van, akinek Devosáék értékesítették. A nyereség tehát több mint 15 millió forint volt alig 2 hónap alatt.

Devosa: Ez egy lejáratókampány része volt

Esélyes voltam polgármester-jelölti címre a pártomon belül, ez egy lejáratókampány része volt, nem is akarok ezzel az egésszel foglalkozni – mondta az Origónak az adásvétellel kapcsolatban Devosa Gábor. Facebook-bejegyzésében korábban arról írt, hogy a Fidesz semmilyen lejáratóeszköztől sem riad vissza, mivel az elmúlt négy évben semmit sem tudott felmutatni a kerületben.

Fotó: Bielik István - Origo

Egy budapesti, VII. kerületi, Rumbach Sebestyén utcai lakás eladásával összefüggésben – vélhetően erről az ingatlanról van szó – 2009. február 11-én érkezett bejelentés a Központi Nyomozó Főügyészségre. A beadványban írtakat megvizsgálták, és mivel a főügyészség kizárólagos hatáskörébe tartozó bűncselekményre vagy személyi körre vonatkozóan nem tartalmazott adatot, azt 2009. február 17-én megküldték az elbírálására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészséghez.

A Fővárosi Főügyészség még 2009. március 2. napján hivatali befolyással üzérkedés bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el, amelyet a nyomozó hatóság (BRFK) – a feljelentésben szerepelt cselekmények pontos idejének tisztázását követően – elévülés okán 2009. áprilisában megszüntetett.

40 milliós lakás az utcában

A Rumbach Sebestyén utcában mindenestre elég változatos ingatlanárakkal találkozhatunk. Van 64 négyzetméteres otthon 17,9 millióért is, de találtunk 80 négyzetméteres, a fotók alapján alaposan felújított lakást 40 millióért is. A 2007-es izraeli állampolgárságú vevő, akinek a földhivatal szerint most is tulajdonában van az ingatlan, valószínűleg nem kötött rossz üzletet, hiszen egy 10 milliós felújítás után akár 35-40 milliót érhet a lakása.