Strasbourg szerint szabad táblával tiltakozni az Országgyűlésben

Karácsony Gergely; Szilágyi Péter tábla
Budapest, 2013. április 30. Karácsony Gergely (balról) és Szilágyi Péter (jobbról) független képviselők, a Párbeszéd Magyarországért képviselői csoportjának tagjai érkeznek egy a Fidesz logójával ellátott, „LOPTOK CSALTOK HAZUDTOK” feliratú transzparenssel kezükben az Országgyűlés plenáris ülésére 2013. április 30-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Magyarország megsértette Szél Bernadett, Osztolykán Ágnes és Lengyel Szilvia LMP-s, valamint Karácsony Gergely, Szilágyi Péter, Dorosz Dávid és Szabó Rebeka PM-es képviselők szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogát azzal, hogy tavaly az Országgyűlés különböző ügyekben megbírságolta őket – mondta ki kedden közzétett első fokú ítéletében a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága.
Vágólapra másolva!

Tavaly május 13-án az Országgyűlés Karácsony Gergelyre és Szilágyi Péterre 50 ezer, illetve 185 ezer forint pénzbírságot szabott ki, mert a két képviselő április 30-án egy „Loptok, csaltok, hazudtok!” feliratú táblát vitt a parlamenti ülésterembe a trafikpályázatok és az információszabadságról szóló törvény módosítása elleni tiltakozásul.

A trafiktörvény módosításának május 21-i végszavazása után Dorosz Dávid és Szabó Rebeka „Itt Nemzeti Dohánymaffia működik” feliratú táblát vitt az ülésterem közepére. Ezért az Országgyűlés május 27-én 70-70 ezer forintos büntetést szabott ki rájuk.

Karácsony Gergely és Szilágyi Péter a trafikpályázatok és az információszabadságról szóló törvény módosítása ellen tiltakozott Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A földtörvény sem tetszett

Június 21-én a földtörvény zárószavazásakor Lengyel Szilvia, Osztolykán Ágnes és Szél Bernadett „Most árulják el a gazdákat! A Fidesz-maffia jobban teljesít” feliratú transzparenst emelt fel. Szél Bernadett egy földet tartalmazó, aranyszínű fatalicskát tett Orbán Viktor miniszterelnök asztalára.

Őket a házelnök javaslatára tiszteletdíjuk egyharmadának megvonásával büntették: Osztolykán Ágnestől 154 600 forintot, míg a másik két képviselőtől 131-131 ezer forintot vontak le.

A büntetéseket a parlament vita nélkül szavazta meg.

Itthon nincs jogorvoslati lehetőség

A panaszosok állítása szerint a büntetés kiszabása sértette a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogukat, amelyet az Emberi Jogok Európai Egyezményének 10. cikke mond ki. Ehhez kapcsolódóan hivatkoztak arra is, hogy a magyar jog nem ismer semmilyen jogorvoslati lehetőséget ilyen esetekben, holott az említett európai emberi jogi egyezmény 13. cikke szól a hatékony jogorvoslat szükségességéről.

A panaszosok emellett azt is állították, hogy az eljárás egyben megsértette az európai egyezmény 14. cikkében megfogalmazott diszkriminációmentesség követelményét.

Dorosz Dávid és Szabó Rebeka molinója Forrás: Soós Lajos / MTI

Vagyoni és nem vagyoni kártérítés

A bíróság a négy PM-es képviselőnek 170, 600, valamint 240-240 eurónak megfelelő, a három LMP-s képviselőnek pedig 510, illetve 430-430 eurónak megfelelő, forintban kifizetendő vagyoni kártérítést ítéltek meg. Ez lényegében a kiszabott, illetve bevételezett bírságok összegének felel meg.

Ezen felül a bíróság minden egyes panaszosnak 3 ezer euró nem vagyoni kártérítést ítélt meg. Az üggyel kapcsolatban felmerült költségek megtérítésére a „Karácsony és társai” ügy négy érintettjének összesen 6 ezer eurót, a „Szél és társai” ügy három érintettjének pedig összesen 4500 eurót ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága.