Főszerkesztőt cserélt a Magyar Hírlapnál Széles Gábor

Vágólapra másolva!
Petán Péter eddigi helyettes, a Forma-1 szóvivője veszi át a lap vezetését. A példányszám rohamosan csökken.
Vágólapra másolva!

„Főszerkesztői felkérést kaptam, a konkrét terveimet ezen a héten, a rovatokkal külön értekezleten fogom ismertetni" – ennyit mondott az Origo kérdésére Petán Péter, a Magyar Hírlap új főszerkesztője. Hozzátette: hétfő délelőtt szerkesztőségi értekezleten jelentették be a váltást, és elbúcsúztatták Stefka Istvánt, aki hat év után visszavonul a napi főszerkesztői teendőktől.

Nem szakad azonban meg teljesen a kapcsolata a napilappal Stefka Istvánnak, aki szervezője és rendszeres résztvevője az Orbán-kormány melletti szimpátiatüntetéseknek, a Békemeneteknek. Az újságíró ugyanis tiszteletbeli főszerkesztőként tanácsadó lesz. Ez Petán szerint azt jelenti, hogy „a társadalmi és üzleti kapcsolatok építésével és a lap hírnevének öregbítésével" foglalkozik majd.

Érdemei elismerése mellett

Széles Gábor, az Echo TV és a Magyar Hírlap tulajdonosa közös megegyezéssel, érdemei elismerése mellett 2014. szeptember 1-től felmentette Stefka Istvánt, az országos napilap főszerkesztőjét - tudatta közleményében a Magyar Hírlap.
Hat év alatt a Magyar Hírlap jelentős változáson ment át. Egy szélsőséges balliberális lapból véglegesen jobboldali, a nemzeti érdekeket kommunikáló napilap lett. Ebben a folyamatban Stefka Istvánnak elévülhetetlen érdemei vannak. A médiumnak jelentős szerepe volt, hogy a nyolc évig hatalmon lévő szocialista-liberális kormányzás gazdasági visszaéléseit leleplezze - olvasható a közleményben.

Az új főszerkesztő nem kívülről érkezett, hiszen Petán Péter az idén már megbízott főszerkesztő-helyettesként dolgozott, valamint a belpolitikai rovatot is vezette. Petán eredetileg sportújságíró, a Forma–1 Magyar Nagydíj sajtófőnöke. A várható főszerkesztőváltásról és a hétfői szerkesztőségi ülés témájáról elsőként a Népszava számolt be.

A Magyar Hírlap Széles Gábor milliárdos nagyvállalkozónak az Echo TV-t is magában foglaló médiabirodalmának része. A lapot 2014 második negyedévében már nem auditálta a MATESZ, addig viszont a példányszám rohamos csökkenése látszott. Az idei év első negyedévében 7625 példányt adtak el, ezzel az utolsó volt az amúgy szintén csökkenő példányszámú napilapok között. Ez az egy évvel korábbihoz képest 11,7 százalékos csökkenés, ami szintén negatív rekord a politikai napilapok között.