Évi ötmillió nélkül ide be sem teheti a lábát

család, Legyen mutatós, de kényelmes - A legdivatosabb iskolatáskák 2014 őszére
Vágólapra másolva!
Több mint 100 ezer diáknak az ország legkülönfélébb alapítványi- és magániskoláiban csöngettek be szeptember 1-jén. Az államtól részben független oktatási intézmények között van olyan, ahol a szülőknek akár több mint ötmillió forintot kell fizetniük egy évben, de havi 50 ezer forintos tandíjat kérő iskolát is könnyen lehet találni. A legnépszerűbbek a közgazdasági képzést nyújtó intézmények.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a magán- és alapítványi iskolák a rendszerváltást követően indultak virágzásnak. 1989-ben még csupán két ilyen intézmény működött az országban, míg a 2012–2013-as tanévben már 750. Bak Zsófia, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének ügyvezető igazgatója az Origónak elmondta, hogy az elmúlt négy évben csaknem százzal csökkent a magánintézmények száma, de még így is több mint 200 ezren tanulnak mintegy 10 ezer pedagógus vezetésével.

Nem kell belépni a pedagóguskarba

A középfokú intézményekben körülbelül 120 ezren kezdték meg az idei tanévet. A legnépszerűbb iskolák közé tartozik Budapesten az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG), a Közgazdasági Politechnikum és a Lauder Javne Iskola, vidéken pedig az egri Neumann Középiskola. Azoknak az iskoláknak, amelyeknek van tantervi eltérési engedélyük, mint például az AKG-nak és a Laudernek, joguk van oktatni a saját rendszerük szerint. Azoknak az intézményeknek, amelyeknek nincs ilyen engedélyük, be kell tartaniuk az állami tanterv utasításait, de módszereikben eltérhetnek tőle.

Az egyik legnépszerűbbnek számító AKG-ben az idei tanévben 74 500 forint a szülői hozzájárulás mértéke, de figyelembe veszik az adott tanuló szociális helyzetét is. A Lauder Javne honlapján a tandíj összegéről annyit lehet olvasni, hogy az iskola éves költségvetési keretéhez képest határozzák meg. Nem hivatalosan a tandíj félmillió forint körül van, de a szociális helyzettől függően itt is lehet kedvezményeket igénybe venni.

A budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium Forrás: Origo

2013. szeptember 1-jével, a pedagógusi életpálya bevezetésével azokat a magániskolákat, alapítványi, egyházi iskolákat is elérte a változás szele, amelyeket korábban nem érintett a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba való átszervezés. Ezek az iskolák a munka törvénykönyve hatálya alá kerültek, így esetükben is a központi munkajogi szabályok a mérvadók. A magániskolák tanárainak ugyanakkor nem kötelező belépniük a pedagóguskarba, amely csupán partneri megállapodást köthet azokkal az intézményekkel, amelyeknek nem az állam vagy az önkormányzat a fenntartója.

Brutális összegek

Az alapítványi és a magániskolák közül külön kategóriába tartoznak azok, amelyekben a tandíj évente a több millió forintot is elérheti. Ilyen például Nagykovácsiban az Amerikai Iskola. Az intézmény hároméves kortól várja a gyermekeket, az oktatás egészen az érettségiig tart. Az egyszeri 700 dolláros (körülbelül 170 ezer forint) regisztrációs díj mellett életkortól függően 10 450–20 500 dollárba (2,5–4,9 millió forintba) kerül egy tanév.

Az intézményt 1973-ban alapították, jelenleg 850 diák tanul a 32 hektáros parkkal körülvett iskolában. Egy oktatóra nyolc tanuló jut, a tanári kar több mint fele amerikai. Az oktatás angolul zajlik. Az iskolának van saját színházterme, medencéje, több tenisz- és kosárpályája. A diákok többsége külföldi állampolgár, nagy részük az amerikai nagykövetség dolgozóinak gyermekei közül kerül ki.

A Nagykovácsiban lévő Amerikai Iskola Forrás: Origo

A Szilágyi Erzsébet Fasoron található Greater Grace International School „bibliai alapokon” oktatja a diákokat, de programjában szerepel a latin nyelv tanítása is. A Greater Grace is az óvodától az érettségiig fogadja a diákokat, a tanítás nyelve itt is az angol, a nem angol anyanyelvű diákoknak külön felzárkóztatást biztosítanak. Az óvodások szüleitől évente 1 420 000 forintot kérnek. Az iskolai előkészítő évfolyam tanulóinak 2 350 000, az iskolásoknak pedig 3 150 000–3 690 000 forintot kell fizetniük.

A Szilágyi Erzsébet fasoron található Greater Grace Forrás: Origo

Osztrák iskolában orosztanulás

A II. kerületi Budapesti Francia Iskolában (Gustave Eiffel Francia Óvoda Általános Iskola és Gimnázium) az óvodásoknak 1 382 620 forintba, az alsó tagozatosoknak 1 436 320 forintba, a felső tagozatosoknak és a gimnazistáknak 1 699 650 forintba kerül egy tanév. A tanári kar több mint fele francia anyanyelvű oktató, valamivel kevesebben vannak a magyar nyelvűek.

A Budapesti Német Iskola és Thomas Mann Gimnázium (Deutsche Schule Budapest) a 2014/15-ös tanévre 3750 eurós (mintegy 1 181 000 forint) tandíjat határozott meg, emellett a felvételnél 1500 eurós (472 ezer forint) beiratkozási díjat is kell fizetni. Ez második gyereknél 750, a harmadiknál 375 euró, a negyedik gyermeknél pedig elengedik.

Az Osztrák Iskola Forrás: Origo

Jóval olcsóbb a XII. kerületi Osztrák Gimnázium (Österreichische Schule Budapest), ahol az éves tandíj 470 ezer forint. Az oktatás nyelve a német, emellett a diákok tanulnak angolt, franciát és oroszt is. A magyar tulajdonú alapítvány által létrehozott Kürt Gimnáziumban valamivel magasabb az elvárt alapítványi hozzájárulás: itt körülbelül 50 ezer forintot fizetnek a szülők egy hónapra. A gimnáziumot 1991-ben alapították, évfolyamonként két (maximum 26 fős) osztályt fogad, diákjai közül mindenki tovább tanul.