A kagylók okozzák a legtöbb sérülést a Balatonon

Vágólapra másolva!
Ezen a nyáron is a kagylóvágás volt a slágersérülés a Balatonnál. A Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó szolgálatának önkéntesei az idei szezonban 3581 strandoló sérüléseit látták el, közülük a legtöbben kagyló okozta vágás és rovarcsípés miatt fordultak hozzájuk.
Vágólapra másolva!

A déli parton kétszer annyi esetet láttak el a szakemberek rosszullét vagy sérülés miatt, mint az északi parton; a szakemberek legdolgosabb napja ezen a nyáron július 6-a volt.

A statisztikai adatokból kiderült az is, hogy a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálathoz (BESZ) tartozó strandok közül a legtöbben a balatonszárszóin kértek segítséget, a szolgálat indulása óta 358-an. A legdolgosabb napon a vöröskeresztesek 184 strandolónak segítettek. A szolgálat indulása óta 41 esetben volt szükség a mentők kihívására.

A vöröskeresztesek eddigi legkomolyabb esete egy artériás vérzés volt, ahol egy lengyel fiút kellett szakszerű ellátásban részesíteniük mentő kiérkezéséig.

Kutyamentés és tolvajfogás

Két különleges esetük is volt: a rendőrség az önkéntesek segítségével fogott el egy strandon garázdálkodó tolvajt, egy esetben pedig egy vihar miatt elkóborolt svájci kutyust juttattak vissza a közelben nyaraló gazdájához.

A Magyar Vöröskereszt idén nyolcadik alkalommal indította el Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát 13 Balaton-parti település 20 strandján, június 30. és augusztus 21. között. A programban résztvevő közel 300 fiatal önkéntes minden nap délelőtt 10 és este 6 óra között látta el a vízben és vízparton szerzett sérüléseket – olvasható a közleményben.