Ők kapják a 70 ezer eurónyi magyar segélyt

Iraqi Yazidi refugees 2014, after Islamic State jihadists in Iraq. 
Jazidi Menekült irak
TOPSHOTS Young Iraqi Yazidi refugees fill bottles with water at the Newroz camp in Hasaka province, north eastern Syria, on August 14, 2014, after fleeing advances by Islamic State jihadists in Iraq. Nearly 1,000 Iraqi families have taken refuge in the Syrian province of Hasaka despite the raging civil war there that has ravaged the country since March 2011 and killed more than 170,000 people. AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE
Vágólapra másolva!
Megérkezett Észak-Irakba a 70 ezer eurós magyar segélyszállítmány első része a keresztény közösséghez.
Vágólapra másolva!

A magyar humanitárius segélyszállítmány első része megérkezett az iraki Erbílbe – közölte a külgazdasági és külügyminiszter még augusztus 18-án este Twitter-oldalán. Navracsics Tibor azt írta: a szállítmányt a magyar nagykövet adta át a kurdoknak.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban ennek kapcsán elmondták, hogy a 70 ezer eurónyi segélyből eddig 35 ezer érkezett célba. Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár a hazánk által küldött segély kapcsán kiemelte, hogy a külpolitikának mára alapvető elemévé vált a humanitárius akciókban való részvétel, amelyből Magyarország sem maradhat ki.

Az államtitkár külön szólt arról, hogy a segély egy része a rettenetes helyzetben lévő észak-iraki keresztény közösséghez kerül, akik gyakorlatilag egy vallásháború közepébe kerültek az Iszlám Állam terjeszkedése miatt.

Az Iszlám Állam június óta jelentős területeket vont ellenőrzése alá Irak szunniták lakta északi és nyugati részén, és ott, illetve a szíriai polgárháború alatt korábban hatalmába kerített területeken „kalifátust” kiáltott ki. Az utóbbi hetekben számos vallási kisebbség több tízezer tagját üldözték el lakhelyükről az Iszlám Állam harcosai, és az évek óta vallási erőszak sújtotta Irakban eddig viszonylag a béke és stabilitás szigetének számító autonóm kurd tartomány ellen is harcot indítottak.

Felkészültünk az ebolára

Az államtitkár külön beszámolt arról is, hogy Magyarország teljes mértékben felkészült az ebolavírus itthoni megjelenésére, de szerinte ennek nagyon minimális az esélye. A felkészülés mellett hazánk a közeljövőben valamilyen módon hozzá fog járulni a járvány terjedésnek nyugat-afrikai megfékezéséhez, de ennek módját egyelőre még nem dolgozták ki pontosan, mivel az érintett országokba roppant nehéz a bejutás – tette hozzá.