Dühös lakók tiltakoztak Erzsébetvárosban a kerékbilincselések miatt

erzsébetváros, petíció, kerékbilincs
Vágólapra másolva!
Igazságtalannak tartják a VII. kerületi Szövetség utca lakói, hogy az értesítésük nélkül megtiltotta a parkolást az önkormányzat az utca egy szakaszán, őket pedig megbüntették emiatt, kerékbilincset tettek az autóikra. Állítólag a változtatásra egy tervezett kerékpárút miatt volt szükség, bár az sehonnan sehová nem vezetett volna, és már le is tehettek róla, hiszen azóta leszdték a megállni tilos táblát.
Vágólapra másolva!

Kétszáz, az eljárás ellen tiltakozó lakó írta alá azt a petíciót, amelyet csütörtökön átadtak az önkormányzat illetékeseinek. Szilágyi Attila, a petíciót átadó kerületi lakos az Origónak elmondta: két hete riasztotta egy, a Szövetség utcában lakó ismerőse azzal, hogy kiraktak egy megállni tilos táblát, és egy-két napra rá tömegével helyeztek el kerékbilincset az utcában parkoló autókra.

Miért nem szóltak előre?

A lakókat Szilágyi elmondása szerint az háborította fel: semmilyen előzetes tájékoztatást vagy értesítést nem kaptak arról, hogy megtuiltják a parkolást az utcában. Mint mondta, megkereste az önkormányzat városüzemeltetési osztályát és a forgalomszervezési kérdésekben illetékes Budapesti Közlekedési Központot (BKK), a válaszaikból pedig arra következtetett, hogy átgondolatlanul vágtak bele a forgalmi rend átszervezésébe.

A kétszáz aláírással támogatott petíciót mutatja Szilágyi Attila Forrás: Dudás Szabolcs - Origo

Állítólag azért kellett megtiltani a parkolást, hogy bicikliutat hozhassanak létre az utcában. Ezt Szilágyi azért furcsállta, mert se az érintett 150 méteres szakasz előtt, se azután nincs kerékpárút. Azóta kiderült, hogy valószínűleg elállnak a tervtől: nem lesz bicikliút, és leszerelték a megállni tilos táblát is. Szilágyi szerint arra nem kaptak ígéretet, hogy a megbüntetett autósok visszakapják a kerékbilincs leszedésének 15 ezer forintos díját.

MSZP: ez csak pénzbehajtás

Kispál Tibor MSZP-s önkormányzati képviselő az Origó kérdésére elfogadhatatlannak nevezte ezt az eljárást. Emlékeztetett: úgy büntettek meg helyi - kerületi szélvédőmatricával ingyen parkoló - autókat az utcában, hogy nem tájékoztattak az adott szakaszra érvényes KRESZ-szabályok megváltoztatásáról, vagyis arról, hogy ott nem lehet majd parkolni.

A Szövetség utca érintett szakasza Forrás: Dudás Szabolcs - Origo

Ezek után a kerékbilincselés a szocialista képviselő szerint igazságtalan büntetés volt. Azt pedig "a nép hangja, a demokrácia sikerének" nevezte, hogy az önkormányzat időközben kijavította ezt a hibát, leszerelte a tiltó táblát. Mint mondta, ezzel beismerték, hogy valamit elrontottak, hiszen az eddigi gyakorlat szerint a forgalmirend-változásokról előre szóltak a házakra kirakott hirdetményben vagy közlemény útján.

Ez most nem történt meg, mégsem hajlandóak visszatéríteni a büntetés összegét a lakóknak - mondta Kispál. Hozzátette: a közterület-felügyelettől kapott adatok szerint 2013-ban a kerületben 11 ezer esetben intézkedtek KRESZ-szabálysértés miatt, míg az összes többi szabálysértés száma az ezret sem érte el. "Valószínűleg ez a pénzbehajtásról szól, hiszen 25 milliós bevétele származott a kerületnek" - tette hozzá.

Várjuk a válaszokat

Mivel a petíciót átvevő önkormányzati dolgozók nem kaptak engedélyt arra, hogy nyilatkozzanak, elküldtük kérdéseinket az ügyben a sajtóirodának, és a BKK-nak is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy miért nem tájékoztatták a lakókat a forgalmirend-változásról, és egyáltalán ez kinek a dolga lett volna. Rákérdeztünk az önkormányzatnál arra is, hogy visszafizetik-e az autósoknak a kerékbilincs leszedésének díját.

Arra is kíváncsiak voltunk, miként fordulhat elő olyan helyzet, amikor először eldöntik, hogy megszűntetik a parkolást, mert állítólag egy sehonnan sehova vezető bicikliutat hoznának létre, majd nem sokkal később lefújják az egész tervet, és visszacsinálják az egészet. Amint kapunk választ az önkormányzattól vagy a BKK-tól, cikkünket frissítjük.