Saját kádereit sem kíméli a Fidesz

Orbán Viktor, őket nem kímélték a lengyel topvezetők, illusztráció
Vágólapra másolva!
Közel harminc nagykövetet cserélhet le az Orbán-kormány őszig. Ennyi külképviselet-vezető leváltása, illetve áthelyezése nagyságrendileg akkora változtatás, mint amit 2010-ben hajtottak végre, ám most nem a kurzusváltás indokolja a tisztogatást. Lesznek tapasztalt karrierdiplomaták, akiket azért rendelnek vissza, mert nem, vagy nem az elvárt határozottsággal követték a kormány elvárásait. Több cseréből is arra lehet következtetni, hogy személyi kérdésekben meggyengült Németh Zsolt Fidesz-alapító befolyása, noha ő a külügyi bizottság elnöke. 
Vágólapra másolva!

A keleti nyitás politikájának jegyében bizalmi ember kerül Moszkvába: Balla János, aki az idén májustól egy hónapon át az Országgyűlés külügyi bizottságát is vezető fideszes Balla Mihály képviselő testvére - értesült diplomáciai forrásokból az Origo. Balla János római állomáshelyét hagyja el új megbízásáért, de régi külügyesként nem csak Olaszországban szolgált.

A magyar diplomácia új iránya új embert követel a nagyköveti posztra Moszkvában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Balla még az első Fidesz-kormány alatt lett nagykövet, de előtte is külszolgálatot látott el: előbb Brazíliában, majd Olaszországban volt első beosztott. Külképviselet-vezetőként első állomáshelyén, Lisszabonban "túlélte" az őt kinevező kormányt, hiszen a Medgyessy-kabinet elégedett volt a munkájával, nem hívták haza.

Ekkoriban kisebb botrány lett abból, hogy 2004 nyarán Orbán Viktor két gyermeke - Sára és Gáspár - kíséretében kilátogatott a portugál foci-Eb-re, és a lisszaboni nagyköveti rezidencián szálltak meg. Mikor ez a sajtóban kiszivárgott, Balla letagadta vendégeit, de később a Fidesz szóvivője elismerte, hogy Orbánék nála szálltak meg, igaz - szólt a hivatalos magyarázat - a nagykövet "magánvendégeiként".

Balla 2005-ben hazatért Portugáliából, majd a Külügyminisztérium nemzetközi fejlesztési főosztályán dolgozott. Innen küldték 2008-ban Kazahsztánba, majd Olaszországba, ahol most jár le négyéves nagyköveti ciklusa. Leendő állomáshelyén, Moszkvában Íjgyártó István váltja, akit diplomáciai körökben a külügyi bizottság fideszes elnöke, Németh Zsolt patronáltjaként tartanak számon.

Szentmihályi Szabó Péter visszalépett

Egyelőre nem tudni, ki lesz a Rómából távozó Balla János utódja a nagyköveti poszton, miután az esélyesnek tartott jelölt, Szentmihályi Szabó Péter visszalépett. A sem diplomáciai tapasztalattal, sem biztos olasz nyelvtudással nem rendelkező, a jobboldalon ugyanakkor szélsőséges hangvételű publicisztikáiról közismert Szentmihályi Szabó kinevezésének híre botrányt kavart, és nem csak a hazai ellenzéki pártok rosszallását váltotta ki. A tavaly a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével is kitüntetett író-publicista nagyköveti megbízatása ellen az olasz külügyminiszternél tiltakozott például az Anti-Defamation League New York-i székhelyű amerikai zsidó szervezet. Ráadásul az olasz külügyminisztérium a diplomáciában szokatlanul egyértelmű üzenetet küldött a magyar kormánynak, amikor tudatta: olyan személyiség jelölését szorgalmazza, aki "hatékonyan tud hozzájárulni a két ország közötti kapcsolatok megerősítéséhez".

Ezek után Szentmihályi Szabó maga közölte, hogy semmilyen nagyköveti posztot nem kíván betölteni. A hétvégén pedig a Corriere della Sera olasz napilapnak adott interjúban magyarázta visszalépését. Elmondta, az őt érő támadások alaptalanok, előítéletekre és hamis felvetésekre épülnek. "Nem tartom magam antiszemitának. Messze áll tőlem minden rasszista vagy idegengyűlölő érzelem" - tette hozzá.

Saját káderét bünteti a Fidesz?

Diplomáciai körökben megütközést keltett forrásaink szerint, hogy Hóvári János ankarai nagykövetet megbízatásának lejárta előtt - annak kellős közepén - leválthatják és hazarendelhetik. Pedig Hóvári régi külügyes, és igazi karrierdiplomata: 1992 óta dolgozik a külügyben; minisztériumi munkáját többször szakította meg nagyköveti megbízatással.

Hóvárit a Moszkvából visszahívni kívánt nagykövethez hasonlóan külügyes körökben szintén Németh Zsolt "emberének" tartják. Tény, hogy az első Orbán-kormány idején, 1998-2000 között a politikai államtitkár Németh titkárságvezetője, majd négy évig nagykövet volt Tel-Avivban. A tárcához visszatérve az Afrikai és Közel-keleti főosztályon dolgozott területi referensként, majd 2008-2010 között nagykövet volt Kuvaitban és a Bahreini Királyságban.

A második Orbán-kormányban még feljebb léphetett a külügyminisztériumi ranglétrán: 2010-2012 között - ekkor Németh Zsolt volt a tárca parlamenti államtitkára - a globális ügyekért felelős helyettes államtitkári posztot töltötte be. Az angol és a német mellett törökül is kiválóan beszélő, turkológus Hóvárit ezután nevezték ki ankarai nagykövetnek.

Hazahívása után a diplomata információink szerint ezúttal nem számíthat vezetői megbízatásra a külügyi tárcánál.

Meggyengült Németh befolyása

A Fidesz-alapító Németh Zsolt - a 2-es számú párttagkönyv tulajdonosa - befolyásvesztését forrásaink szerint nemcsak az jelzi látványosan, hogy a harmadik Orbán-kormányban már nem kapott munkát a külgazdasági feladatokkal kiegészült külügyi tárcánál, hanem az is, hogy - mint az a fenti példákból látszik - várhatóan több egykori kollégáját, közeli munkatársát visszahívják diplomáciai megbízatásából.

Tusnádfürdőn ugyan a kormányfő jobbján ült Németh Zsolt, de a Fidesz-alapító befolyása már csökken Forrás: MTI/Beliczay László

Ez a sors vár értesüléseink szerint két másik, Németh Zsolt köréhez sorolt nagykövetre is. Hazahívják Sümeghy Gyulát Hágából, pedig a hollandiai nagykövetnek - aki korábban szintén volt Németh kabinetfőnöke - csak jövő januárban járna le a megbízatása. Helyére külügyes múlt nélkül Szijjártó Orsolya kerülhet, aki csak névrokona Szijjártó Péter államtitkárnak és külügyminiszter-helyettesnek.

Nem visszahívják, viszont más, stratégiailag kevésbé fontos külszolgálatba helyezik át forrásaink szerint Konkoly Norbertet, aki korábban szintén Németh munkatársa volt. A lisszaboni követnek nemcsak Portugáliától, hanem a földrésztől is búcsúznia kell, ha igaz, hogy Brazíliába helyeznék át.

Diplomáciai körökben úgy tartják, hogy Németh Zsoltot azért "kínálták meg" a washingtoni magyar nagykövetség vezetésével, hogy külszolgálatra küldjék Magyarországról. Állomáshelye ugyan távolról sem parkolópálya lett volna, de a keleti nyitás politikája alapján a megbízatás stratégiai jelentősége mérséklődhet. Ám Németh maradt, és a befolyásos külügyi bizottsági elnöki posztot választotta.

Visszahívják a 70 felettieket is

A washingtoni állomáshely azért szabadul fel, mert a 70 év feletti nagyköveteket is visszahívják - igaz, más-más okból. Ismert, hogy az addigi törvényi nyugdíjkorhatár, vagyis a 70 év feletti diplomaták kinevezéséhez a Lex Szapáryként elhíresült 2010. őszi törvénymódosítás nyitott utat. Ezzel Orbán Viktor gazdasági főtanácsadóját, az akkor 72 éves Szapáry Györgyöt kinevezhették washingtoni nagykövetnek.

Szapáry mellett jelenleg két, hivatalban lévő nagykövet is elmúlt 70 éves. Egyikük Botos Balázs, a ciprusi magyar képviselet vezetője, aki a második Orbán-kormányban a fejlesztési, majd a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára volt.

Szijjártó Péter külügyi államtitkár Jeszenszky Gézával konzultál - érdemei elismerése mellett? Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ősszel lesz 73 éves Jeszenszky Géza, az Antall-kormány volt külügyminisztere, korábbi washingtoni, jelenleg norvégiai és izlandi nagykövet. Az Oslóban állomásozó Jeszenszkyt csak három éve nevezték ki, így visszahívása idő előtti. Ebben forrásaink szerint közrejátszhat az is, hogy a Norvég Alappal kapcsolatos államközi vitában nem szállt szembe a fogadó országgal a Budapest által elvárt határozottsággal.

Diplomáciai forrásaink is megerősítették, hogy Szapáry György utódja nagy valószínűséggel Szemerkényi Réka lesz Washingtonban. Szemerkényi már 1998-2002 között is Orbán Viktor főtanácsadójaként dolgozott, és a kormányfő biztonságpolitikai főtanácsadójaként most is Orbán belső köreihez tartozik.

Lexek sorát inspirálta Szapáry

Kétharmados parlamenti többségével élve 2010 óta több tucat lexet fogadott el a Fidesz-KDNP. Az első ilyen személyre szabott jogszabály a Lex Szapáry volt, de tucatnyi további törvény-, vagy alkotmánymódosítás követte.

- Lex Borkai: a rendvédelmi szervek volt tagjaira vonatkozó moratórium csökkentésével az egykor hivatásos katona, a fideszes Borkai Zsolt Győr polgármestere lehetett
- Lex Domokos: megszüntetve az összeférhetetlenségi szabályt, az exfideszes Domokos László ÁSZ-elnök a Költségvetési Tanács tagja lehetett
- Lex Szász: végkielégítése utáni több tízmilliós különadó befizetésétől mentesítették ezzel Szász Károlyt, a PSZÁF mindkét Orbán-kormány idején regnáló elnökét
- Lex Stumpf: az alkotmánybírák választását megváltoztató alaptörvény-módosítás nyomán lehetett a testület tagja például Stumpf István is
- Lex Schmitt I-II.: elérték vele, hogy a köztársasági elnöknek ne kelljen a teljes hivatali idejét kitöltenie ahhoz, hogy minden juttatásra jogosult legyen, később ezt az alaptörvényben is rögzítették
- Lex Polt I-II.: először Polt Péter hivatali idejét növelték 9 évre, majd elérték, hogy a legfőbb ügyésznek ne kelljen nyugdíjba mennie 62 évesen, mint minden más ügyésznek
- Lex Biszku: ez lehetővé tette, hogy Biszku Bélát felelősségre lehessen vonni az 1956-os eseményekben játszott szerepe miatt

Háromnapos ülést tart a bizottság

A jelentős számú nagykövetjelölt miatt az Országgyűlés Németh Zsolt vezette külügyi bizottsága maratoni, háromnapos ülést tart, és nem is biztos, hogy ez idő alatt mindenkit meg tudnak hallgatni. A csütörtöki, pénteki, majd jövő hét hétfői ülések az ilyenkor megszokott protokoll szerint a nyilvánosság kizárásával zajlanak, és egyetlen napirendi témájuk a nagykövetjelöltek meghallgatása.

Martonyi János volt külügyminiszter korábbi munkatársait is érintik a tárcánál zajló változások Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A Németh Zsolt befolyásának csökkenését jelző, eddig említett neveken kívül néhány más nagyköveti kinevezés a Külgazdasági és Külügyminisztériumon belül zajló változásokat is jól szemlélteti. A Martonyi János volt külügyminiszterrel jó viszonyt ápoló argentin nagykövetet, Varga Koritár Pált is áthelyezik, méghozzá a hírek szerint Mexikóba.

Nyílt titok, hogy a júniusban még az új kormány európai uniós ügyekért felelős államtitkáraként bemutatott Győri Enikőt Madridba küldik nagykövetnek. Szintén kitelt az ideje a tárcánál a Martonyi-éra egy másik külügyi vezetőjének is. Prőhle Gergely volt berlini, majd berni nagykövet, későbbi helyettes államtitkár a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériumához igazolt helyettes államtitkárként.